Jamaika biberi olarak da adlandırılan yenibahar, baharat olarak kullanılır. Yemekleri lezzetlendiren bu baharat, tam bir şifa deposu. Peki, yenibahar baharatının faydaları nedir?
Mersingiller familyasından, pimenta racemosa olarak anılan yenibahar bitkisi, mutfaklarımıza en çok baharat hali ile misafir oluyor. Yenibahar bitkisi tüm baharatlar olarak da anılıyor bunun sebebi ise çok zengin bir aromaya sahip olmasıdır.
Jamaika biberi bitkisi tüm yıl boyunca yapraklarını hiç dökmediği için kolayca tanınabiliyor, tohumları olgunlaşmadan toplanıp kurutularak baharata dönüştürülüyor.
YENİBAHARIN FAYDALARI NELERDİR?
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı direncini artırıyor.
- Hazmı kolaylaştırıcı bir etki oluşturuyor.
- Yenibahar gaz giderici bir etki oluşturarak sindirimi rahatlatıyor.
- Bağırsakların çalışmasına destek olan yenibahar, kusma, mide bulantısı ve ishal gibi sindirim sebepli birçok probleme de çözüm sunuyor.
- Potasyum sayesinde kan dolaşımının devam etmesini sağlıyor. Böylelikle kan basıncının da düzenlenmesine de katkı sunuyor.
- Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor.
- Antiseptik özellikleri sebebiyle diş sağlığını da destekleyen yenibahar, özellikle bakteri kaynaklı diş ve diş eti problemleri yaşayanlara yardımcı oluyor.
- Vücudun farklı yerlerinde oluşabilen iltihaplanmaların da daha hızlı bir biçimde iyileşmesine destek sağlıyor.
- Yenibahar, eklem ağrılarına ve damar sertliğine iyi geliyor.
YENİBAHAR BAHARATININ KULLANIM ALANLARI
- Aroması zencefil, tarçın, Hindistan cevizi ve karanfil gibi baharatlara benzeyen, bu zengin aroması sebebiyle ana yemeklerden tatlılara kadar birçok farklı tarifte yerini koruyan yenibahar ile muhteşem lezzetler hazırlayabilirsiniz.
- Yenibahar ile köfte yapabilir, sarma ve dolma için hazırlayacağınız iç harca ilave edebilir, hemen hemen tüm et yemeklerinde bir baharat olarak gönül rahatlığıyla kullanılabilir.
- Yenibaharı aşurelerin, cezeryelerin, kek ve kurabiye tariflerinin içinde de tüketebilirsiniz.
- Yenibaharın kullanım alanı sadece yemekler değil. Yenibaharın çayını demleyerek tüketebilir, yenibahar yağı temin ederek onu cildinize uygulayabilirsiniz.
YENİBAHARLI MANTARLI OMLET TARİFİ
Malzemeler:
- 6 adet yumurta
- 1 çay kaşığı yenibahar
- 1 çay kaşığı karabiber
- 3 ince doğranmış taze soğan
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
İç harcı için:
- Yarım soğan
- 250 gr mantar
- 250 gr rendelenmiş kaşar peyniri
- Yarım yemek kaşığı tereyağı
- Tuz
- Karabiber
YENİBAHARLI MANTARLI OMLET NASIL YAPILIR?
Tereyağını alıp eritiN üzerine yemeklik doğradığınız soğanı ilave ederek yumuşayana kadar soteleyin. İnce dilimlediğiniz mantarları ilave edip karıştırın. Mantar yumuşadıktan sonra tuzu ve karabiberi ilave ederek ocaktan alın. 6 yumurta, yenibahar, karabiber ve taze soğanı çatal yardımıyla iyice karıştırın. Tavaya biraz zeytinyağı döküp ısıtın. Üzerine bir kepçe yumurtalı harcı döküp ince omlet kıvamında pişirin sonrasında mantarlı harçtan koyup kaşar peyniri serpiştirin. Şimdiden afiyet olsun.