Antarktika’da bulunan ekip 24 kişiden oluşuyor. Bilim insanlarımız toplamda 15 proje üzerinde çalışma yapacaklar. 24 kişilik ekibimiz yer bilimleri, canlı bilimleri ve deniz bilimleri alanlarında toplamda 15 proje yürütecek.
Kıtaya gerçekleştirilen bilim seferi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yönetiminde yürütülüyor. Ayrıca projenin bilimsel altyapısını TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) geliştirdi.
Antarktika’ya 3 farklı küresel seyir uydu sistemi kurulacak. Ayrıca sistemlerimiz doğrudan uluslararası ağa dahil edilecek. Bu kapsamda Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere ile de işbirliği gerçekleştirilecek.
Diğer taraftan önceki bilim seferlerinden başlanılan deniz tabanını haritalandırma çalışmaları da sürdürülecek. Ayrıca sefer ekibinin kıtadaki çalışmaları da belgesel haline getirilecek.
Bilindiği gibi 9 Şubat tarihinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde İstanbul Havalimanı’ndan uğurlanmıştı. Bu yıl 4. Gerçekleştirilecek bilim seferi kapsamındaki araştırmalar ile Türkiye’nin kıtadaki fiziki varlığı da güçlendirilmiş olacak.
Böylece Türk Antarktik Bilim Üssü çalışmalarında da son aşamaya geçilecek. Elde edilen veri ve bilgiler uluslararası bilimsel yayınlarda yayımlanarak Türkiye’nin bilim dünyasında ilerlemesine katkıda bulunulacak.
Son olarak önceki gün kıtada çalışmalarını başarıyla tamamlayan bazı bilim insanlarımız da topladıkları 10 bini aşkın mikrometeoritle yurda dönüş gerçekleştirmişti. Toplanan mikrometeroitler Güneş üzerinde yapılan araştırmalar kapsamında kullanılacak.
Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.