Yeni Ekonomi Programı'ndan konutla alakalı iki kritik karar çıktı. Kiralar TÜFE'ye bağlanacak, gayrimenkullerden rayiç bedel üstünden değil gerçek bedeli üstünden vergi alınacak. Bu şekilde kiralar daha az zamlanacak, kiracı senede en az bir kira tasarruf yapacak, konut ve arsa sahipleri ise daha fazla vergi verecek.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın ilan ettiği 2019-2021 senelerini içine alan Yeni Ekonomi Programı'nda konut piyasasını yakından alakadar eden iki kritik karar çıktı. Habertürk'ten Naime Sert'in aktardığına göre kiralar üretici fiyatları (ÜFE) yerine tüketici fiyatlarına (TÜFE) göre tespit edilecek. Bu şekilde kiralar daha az oranda zamlanacak.
FARK EN AZ BİR KİRAYA DENK GELİYOR
Türkiye İstatistik Kurumu'nun duyurduğu verilere göre TÜFE ağustos ayında yüzde 2,30 yükselirken senelik oranda yüzde 17,90 oldu. Ağustos ayı yurt içi üretim enflasyonu (ÜFE) yüzde 32 oldu. İki oranın arasındaki fark bir senede en az bir kiraya denk düşüyor. Aylık kirası 1000 TL olanlar için aradaki senelik fark 1700 TL'yi, 2000 TL olanlarda ise 3400 TL'yi geçiyor.
VERGİ ARTACAK
Kurulacak taşınmaz değerleme sistemiyle gayrimenkullerden rayiç bedel üstünden değil gerçek bedeli üstünden vergi toplanacak. Bu da konut ve arsa sahiplerinin daha fazla vergi ödemesi manasına geliyor. Gayrimenkullerin gerçek bedeli üstünden vergilendirilmesi amaçlı hamle yapacaklarını söyleyen Albayrak şöyle konuştu: "Arsa ve konut alım satımında tapudaki bedel belediye rayiç bedeli üstünden değil gerçek bedel üstünden yazılmalıdır. Taşınmaz değerleme sistemini kurarak gayrimenkul envanterini tamamlayacak süreci faaliyete geçireceğiz."
Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.