25.01.2021-11:14 (Son Güncelleme:25.01.2021-11:14)


1

Yemeklerden sonra en büyük sevinciniz yediklerinizin hemen üzerine içtiğiniz sıcacık bir çay ya da kahve ise dikkat! Bu alışkanlık sizde halsizlik, çarpıntı, üşüme hissiyle kendini gösteren demir beceriksizliğine neden olabilir. Yemekten sonra kahve ya da çay içmenin hasarlarını sebepleriyle beraber açıklayan Dr. Fevzi Özgönül, önemli uyarılarda bulundu. Demir beceriksizliği nelere neden olur?



2

Demir yetersizliği, dünyada çok sık görülen bir beslenme sorunudur. Süt çocukları, gelişme çağındaki çocuklar, hamileler ve vejetaryen perhizle beslenenlerde daha sık beceriksizlik görülür.



3

Kadınlar demir ambarları daha az olduğu için hemen hemen her 3 kadından 1'inde demir beceriksizliğine bağlı anemi şikayeti vardır. Kadınlarda fazla âdet görmeye bağlı fazla kanama sebebiyle de demir yetersizliği yaşanabilir.



4

Peki demir eksikliği neden olur?

Peki demir eksikliği neden olur?

Özellikle yiyeceklerin demir içeriğinin az olması ve demirin bağırsaklardan emilmesinin çok zor olması nedeniyle demir eksikliği sık görülür.



5

Demir vücutta ne işe yarar?

Demir vücutta ne işe yarar?

Demir, insan vücudunda toplam 4-5 gr bulunduğu halde çok önemli bir elementtir.



6

Çay ve kahveyi yemeklerden hemen sonra tüketmeyin çünkü... Kahveyi yemeklerden hemen sonra tüketmek, demir emilimini olumsuz yönde etkiler. Yemeklerde hemen sonra içilen çay da besinden alınan demirin emilimini azaltır. Kahve, kakao ve çay içerisinde bulunan bazı maddeler, demir emilimini yarı yarıya düşürür. Bu sebeple yemeklerden hemen sonra içilen çay ve kahveden vazgeçmemiz gerekir.



7

Peki demir fazlalığı nelere yol açar?

Peki demir fazlalığı nelere yol açar?

Tabii ki demirin yararları olduğu gibi vücutta çok olmasının da zararları vardır. Demir çokluğu kanser riskini artırır, ayrıca siroz, şeker hastalığı, halsizlik, iştahsızlık, kalp büyümesi, bulantı, kusma, nefes darlığı gibi rahatsızlıklara da yol açar.



8

Günlük demir ihtiyacı ne kadardır?

Günlük demir ihtiyacı ne kadardır?

Bebeklerde 1-2 mg, yetişkin erkeklerde 10 mg, kadınlarda 20 mg, hamilelerde ise 30-35 mg olarak tavsiye edilir.



9

DNC Medya
DNC Medya

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR