ABD'de bir araştırmaya göre üniversiteye başlayan gençler yaklaşık 7 kilo alıyor. Bunun sebeplerinden biri hazır yemek ve fiziksel aktivite olmaması iken, uzmanlar gece geç saatlerde yemenin, alkol tüketiminin ve düzensiz uyku saatlerinin de etken olduğuna inanıyor. Ancak veriler sadece ne yediğimizin değil, sat kaçta yemek yediğimizin de önemli olduğunu vurguluyor.
UYKU HALİNDE DE ENERJİ HARCARIZ
Kilo vermek için girilen diyetler göz önüne alındığında, aynı miktarda kalori tüketilse de, bu kalorilerin çoğunu sabah kahvaltısında tüketenlerin akşam yemeğinde tüketenlere kıyasla 2,5 katı kilo verdiği görülüyor. Çoğu insan bunu gece yenen yemekten alınan kalorilerin yakılması için fırsat olmamasına bağlıyor. Oysa canlılar uyku halindeyken bile organları çalıştığı için enerji harcar.
GECE YEMEĞİ SÜREYİ UZATIYOR
Sabah yenen yemeği yakmak için daha fazla kalori harcadığımıza dair bilgiler var. Ancak bunun vücut ağırlığını ne kadar etkilediğine dair net bilgi yok. Bir diğer olasılık da, gece yemeğinin gün içindeki toplam yemek yenen süreyi uzatması. Böylece sindirim sisteminin toparlanma ve yağ yakma fırsatı azalmış oluyor. Zira yağ yakma süreci ancak organlarımız yeme işleminin bittiğini anladığı zaman başlıyor.
PEKİ NE YAPMAK LAZIM?
Uyku ve yemek saatlerimizi düzenli tutmak atılacak en iyi ilk adımdır. Böylece vücudumuzdaki çeşitli saatler uyumlu bir şekilde çalışmış olur.
Uyku saatinin düzenli olmasının yanı sıra uyku süresi de önemlidir. Yetişkin bir insanın günde 7-8 saat uyuması şarttır. Aynı zamanda yemek yeme saatlerini günün 12 saatlik dilimine sığdırmak ve vücuda düzen ve dinlenme olanağı sağlar.
Kral gibi kahvaltı, prens gibi öğle yemeği ve yoksul gibi akşam yemeği sözü daha önce hiç bu kadar doğru görünmemişti.
Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.