Ramazan ayında hazırlanan çeşit çeşit yemeklerin olduğu sofralar, hem gözümüzü hem midemizi doyurmaya fazlasıyla yetiyor. Peki uzmanlar iftarda nasıl yemeyi uygun görüyor?
KOLAY SİNDİRİM İÇİN YAVAŞ YEMEK YEMELİ
Sebze yemeklerinin daha kolay sindirilebilirliğinden dolayı iftarda uzun süre aç kalan mideyi yormayacağının altını çizen Gastroenteroloji Uzmanı Profesör Dr. Ömer Şentürk, bu yemeklerin haşlama ve az yağlı olmalarına da dikkat edilmesi gerektiğini dile getirdi ve şöyle devam etti: “İftar aslında her zamanki akşam yemeğinden farklı olmamalıdır. Özellikle alınması gereken bir gıda yoktur. Dikkat edilmesi gereken en önemli şey dengeyi ve ölçüyü korumaktır. Aşırı beslenme ve çok fazla çeşit yemek tüketmek doğru değildir. Ayrıca da yemek çok yavaş olarak tüketilmelidir. Yemekten sonra tatlı, meyve, çay vb. içecekler ara vermeden tüketmek yerine belli bir zaman beklenerek midenin dinlenmesi için beklenmelidir. İftarda yağlı, ağır gıdaların tüketilmesi, gastrit veya reflü gibi hastalıkları tetikleyebilir.”
HASTALAR DOKTORA DANIŞMADAN ORUÇ TUTMAYIN
İleri yaşta olup da hastalıkları olanlar, düzenli olarak ilaç kullanması gerekenler, organ nakli yapılan hastalar, insüline bağlı diyabet, böbrek yetmezliği gibi bağışıklık sistemini ciddi anlamda etkileyen kronik hastalığa sahip kişiler, gebeler ve emziren annelerin oruç tutmalarının riskli olacağının altını çizen Şentürk, geçici veya kronik hastalığa sahip olan hastalarda ise oruç tutulup tutulmayacağına doktorun karar vermesi gerektiğini vurguladı.
Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.