Coronavirüs salgını nedeniyle yoğunluğun azaldığı şehir merkezine yılanlar inmeye başladı. uzmanlar saat vererek uyardı! sahilde gezenler dikkat etmeli...
Kış uykusundan uyanan yılanlar coronavirüs salgını nedeniyle yoğunluğun azaldığı dönemlerde şehir merkezlerine kadar indi.
Özellikle antalya başta olmak üzere birçok şehirde sık görülmeye başlayan yılanlar evlere, araçlara ya da iş yerlerine girmeye başladı. bu durum ise büyük bir tedirginlik yaratmaya başladı.
Konyaaltı ilçesinde iş yerine yılan giren esnaf rıdvan tokat başına gelen olayı anlattı ve "bahçeden süzülerek, yaklaşık 2 metre uzunluğunda bir yılanın gelişini gördük. ofisimizin kapısına dayandı, müdahale etmek istedik ancak yapamadık. itfaiyeyi arayarak yardım istedik. ancak elimizden kaçırdık." ifadelerini kullandı.
Öte yandan konuyla ilgili olarak aü fen fakültesi biyoloji bölümü öğretim üyesi prof. dr. mehmet öz değerlendirmelerde bulundu. öz açıklamalarında, "yılanlar kış uykusuna yatan hayvanlardır. ilkbahar geldiğinde toprağın ısınmasıyla birlikte özellikle mayıs aylarında gizlendikleri yerlerden çıkarlar. kaybettikleri enerjiyi yakalamak ve üremek için halk arasında sık sık görülür. yılanlar sadece çiftleşme amacıyla eşlerini takip eder, onun dışında birbirlerinden bağımsız hareket ederler." dedi.
Coronavirüs salgını nedeniyle insanların yaşam alanlarından ayrıldığını aktaran öz, "yılanlar bu süreçle birlikte daha serbest hareket etmeye başladı. 09.00 ile 12.00 saatleri arasında beslenmelerini bitiren yılanlar, öğle saatlerinde gizlenecek, sıcaktan korunacak yer ararlar. araba, ev, bahçe olabilir. buralarda gizlenerek dinlenir ve sıcaktan korunurlar. özellikle bir eve veya arabaya gireyim diye özel amaçları olmaz." ifadelerini kullandı.
Gündüz hareket eden yılanların yüzde 85'i zehirsiz
gündüz saatlerinde hareket eden yılanların yüzde 85'inin zehirsiz olduğunu aktaran prof. dr. öz, "bu yılanların boyları 2,5 metreyi bulur ancak ısırdığı zaman zehirsiz oldukları için yalnızca az kanatırlar. zehirsiz olan yılanlar bir insanla karşılaştıklarında savunma mekanizmaları olmadığı için daha hızlı kaçarlar." ifadelerini kullandı.
Gece saatlerinde yılanlara dikkat edin
açıklamalarına devam eden öz, "ancak havanın kararmasıyla birlikte beslenme amacıyla zehirli yılanlar ortaya çıkar. bu yılanlar ise savunma mekanizmaları olduğu için ağır hareket eder, kaçmaz. rahatsız edilmediği sürece insanlara zarar vermezler." ifadelerini kullandı.
evlere giren yılanlar için de açıklamalarda bulunan öz, "bu yılanlar yüzde 90 zehirsiz olduğu için panik yapmaya gerek yok. bir çubukla evden rahatlıkla çıkarabilirsiniz. vatandaşlar hemen öldürmeye çalışıyor, ancak öldürmeye gerek yok. bu yılanlar genelde tarım zararlısı hayvanlarla beslendiği için biyolojik mücadelede çok önemli yerleri vardır. yılan popülasyonu azalırsa, kemirgenler artar ve tarım ürünlerine zarar verir." dedi.
Yılanlara benzeyen 'kör kertenkele'ler olduğunu aktaran öz, "yaklaşık 1,5 metre boyunda yılan gibi, ayakları yok. bunlar vücut pulları çok sert olduğu için fazla hareket edemiyorlar ve telaşlı bir hareket içerisinde oluyorlar. bu nedenle halk bu türe 'çift başlı yılan' diyor ve öldürüyor. ancak türkiye'de yaşayan hiçbir kertenkele türü zehirli değildir" dedi. yılanları uzaklaştırmak için denenen yöntemlerin bilimsellikten uzak olduğunu söyleyen prof. dr. öz, yılanları uzaklaştırmak için halk arasında çok fazla yöntem deneniyor. en çok kullanılanı evin etrafına kükürt dökmek. bunlar bilimsellikten uzak, halk arasında kulaktan kulağa yayılan yöntemler. gece saatlerinde plajlarda, dağlık alanlarda olan vatandaşların mutlaka ayakkabı giymeleri lazım. çünkü zehirli yılanlar yüzde 99 gece çıkıyor." şeklinde konuştu.