Havaların ısınmasıyla birçok kişinin kâbusu olan keneler ortaya çıktı. Bu hastalığın belirtileri olarak ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, bulantı, kusma, ishal belirtiler göstererek, ağır vakalarda kanama gibi etkiler ile az da olsa ölüme beden olabilir.
KENEYE KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Mehmet Balcı, "Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmeli" açıklamasında bulundu.
Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişiler kendilerini ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dahil) kene olup olmadığını kontrol etmeleri gerekmektedir. Açıklamalarına devam eden Balcı, "Kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden gerekli önlemler alınarak çıkarmalı. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalı. Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske vb.) almalı. Kene tutunan kişiler, kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya birkaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeli." dedi.