Coronavirüs, çok da normal olmayan bir yaşam biçimini deneyimlememize sebep oldu. Sürecin “yeni normal” olarak adlandırılan evresinin fazla serbest yaşanmasından dolayı endişe ve korkuyu yarattı. Yeniden evlerimize kapanma olasılığımız olabilir.
BAŞARMIŞ GİBİ DAVRANMAK ÇOK YANLIŞ!
Yaz aylarında evde kalmak istemeyen insanlar tatile gitmeyi hedefliyor. Ama bu normalleşme sürecinde ne kadar doğru olduğu düşündürüyor. Bu konuda Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın "İçinde bulunduğumuz durumda, normalin dışına çıkan aşırı normalleşmenin altında yatan 3 faktör var. Bunlardan birincisi uzun süre evde kalmanın oluşturduğu psiko-sosyal rahatlama. Bu rahatlamanın altında virüsün hastalık yapma etkisinin azaldığı yönünde doğru olmayan bilgi kirliliği bulunuyor. İkinci faktör bazı bilim insanlarınca sıcak havanın virüsün hastalık yapma yeteneğini kaybettirdiği inanışı.” dedi.
Virüsün bir kişiden diğer kişiye sosyal mesafe içinde bulaştığını tekrardan hatırlatan Aydın, “Gün ışığı ve sıcaklığın kişide hastalık yapma yeteneğini azalttığı yönünde bilimsel tek bir yayın yoktur. Bu mücadele başarıyla sürdürülürken “başarmış” gibi davranmak yanlıştır ve sürece büyük zarar verir. Böyle devam edersek her şeyin sil baştan olacağı, vakaların yükseleceği ve birinci dalgayı tamamlamadan bu dalganın kendi içindeki dalgalanmalarla uğraşmak zorunda kalacağımız kesindir." açıklamasında bulundu.
TÜRKİYEDE DURUM NE?
Coronavirüs genelinde bakıldığında ülke olarak iyi durumda olduğumuzun altını çizen Aydın, "Tanı ve tedavi algoritmaları olgunlaştı. Tedaviye erişimde veya yatak kapasitemizde bir problem olmasa da dikkatli olmamızı gerektiren önemli şeyler var. Yazın yayılımının azalması beklenen bu virüsün, standart önlemlere uyulmayan ve yakın temas riski taşıyan tüm toplu faaliyetlerde yeni olgu kümeleri şeklinde karşımıza çıkmaya devam edeceği anlamına geliyor."dedi.