Yaz aylarında enfeksiyon hastalıklarının görülme sıklığı artıyor. Bunun asıl nedeni size sıcak havaların bakteri cinsindeki mikropların üreyebilmesi için uygun bir ortam olması. Tatilleri kabusa dönüştüren bu hastalıklar kendisini ateş yüksekliği, baş ağrısı, gözlerde kızarıklık, boğaz ağrısı, öksürük, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, vücutta oluşan döküntüler gibi belirtiler ile ortaya çıkartıyor. Peki bu hastalıklar neler? Yaz enfeksiyonları hayat kalitesini nasıl etkiler?
Tatil dönemlerinde sağlığı kötü etkileyecek davranışlardan kaçınmak, sosyal mesaje kurallarına uymak bu enfeksiyonlardan koruyacaktır.
MİDE-BAĞIRSAK ENFEKSİYONLARI
Uygun ısıda saklanmayan besinlerde bakteriler kolayca yayılma imkanı bulur. Bu yiyeceklerin tüketilmesiyle mikroplar midede geçerek hastalıklara neden olabilir. Böyle enfeksiyonlar kendini genellikle ishal ne kusma şeklinde kendini gösterir. Hijyen kurallarına uyulmadan hazırlanan yemekler, güvensiz içme suyu ve kirli sulardan tutulmuş olan deniz ürünleri ishali tetikler. Turist ishali olarak da bilinen E. Coli, Rotavirüs, Hepatit A, Salmonella, Shigella gibi birçok virüs havuzlarda klorlamanın yetersiz olduğunda canlı kalırlar.
SUDAN KAPILAN ENFEKSİYONLAR
Havuzların gerekli derece klorlanmaması cilt enfeksiyonları, göz enfeksiyonları ve dış kulak enfeksiyonu, ciltte kıl kökünün minik iltihaplanmaları gibi rahatsızlıklara neden olur.
GÖZ ENFEKSİYONLARI
Havuzlarda kullanılan klor bazlı maddeler tahrişlere, kornea yüzey bozukluklarına ve gözün savunma sisteminin zayıflamasına sebebiyet verir. Kapılan bu enfeksiyonlar çapaklanma, kızarıklık, bulanık görme, kaşıntı, yanma ve batma şeklinde ortaya çıkar. Lens kullanan kişilerin ise lensleriyle javuza girmemeleri gerekir. Havuza lensleriyle giren kişilerde şiddetli derecede göz ağrısı görülebilir.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI
İdrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrısı, genital bölgede ağrı, kaşıntı ve akıntı gibi belirtiler bu tür enfeksiyonlara işaret eder. Genellikle nedenleri uygunsuz koşullara sahip havuzlardır. Havuzlar nedeniyle genital siğillerde bulaşabilir.
DERİ ENFEKSİYONLARI
Çok fazla miktarda klor kullanılan havuz suları, hassasiyeti olan kişilerin ciltlerinin tahriş olmasına neden olur. Aynı havluların kullanılması ya da hijyenik olmayan ortamlar uyuz, impetigo gibi hastalıklar bulaştırır.
LEJYONER HASTALIĞI
Zatürre türlerinden biri olan lejyoner hastalığı yaz enfeksiyonları arasındadır. Solunum yollarından bulaşan bu hastalık, ciddi bir akciğer enfeksiyonudur. Hastalık klima, jakuzi, duş başlıkları veya sprey nemlendirme cihazları gibi su damlacıklarının solunması ile kapılır. Kronik hastalık ya da immün sistemi zayıf bireyler bu hastalıktan etkilenir. Hastalığı önlemek için klimaların filtrelerin bakımı ve temizliği sağlanabilir ya da depo suyunun kullanıldığı tesislerde duş öncesinde yaklaşık bir dakika su akıtılabilir.
DIŞ KULAK YOLU ENFEKSİYONLARI VE SİNÜZİT
Sulu ortamı seven bakteriler mantara neden olabilir. Kulak ağrısı, kulak akıntısı, işitme azlığı ya da kulakta kaşıntı gibi durumlarda doktora danışılması gerekir.
BÖCEK ISIRMALARI YOLUYLA BULAŞANLAR
Sivrisinek ısırması sonucu vücutta oluşan ciddi sıkıntılar yaşanırsa doktora başvurulmalıdır. Bu tür vakaların dünya üzerinde örneği çoktur. Keneler nedeniyle oluşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Lyme ya da Q ateşi gibi hastalıklar ülkemizde de görülmektedir. Sivrisinekler nedeniyle buluşan Sıtma Hastalığı Afrika ve Asya ülkelerinde sıklıkla rastlanılmaktadır. Son yıllarda sivrisineklerden bulaşan ve dünyanın bir kısmını saran Zika Virus Hastalığı ağır ve ciddi sorunlara da neden olmaktadır. Geçtiğimiz aylarda ise Batı Nil Ateşi, ülkemizde ve Fransa, Romanya, Rusya, Yunanistan, Cezayir, Fas, Tunus, İsrail, Amerika kıtasında görülmüştür.