Yayla çorbası Anadolu mutfağının sembolüdür. En temel malzemesi yoğurt olan yayla çorbası iştah açıcı kokusuyla sofralardaki yerini her zaman korumaktadır. Lezzetiyle büyüleyen yayla çorbasını ve yanına çok yakışan karnıyarık tarifini sizin için bir araya getirdik.
Yayla çorbası nasıl yapılır?
Yayla çorbası için malzemeler;
- 1 çay bardağı pirinç
- 4 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
- 1 yumurta sarısı
- Yarım limonun suyu
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı veya 2veya 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 tatlı kaşığı nane
- Tuz
- 5 veya 6 su bardağı su
Yayla çorbası için; İlk olarak pirinci yıkayarak süzün sonrasında 5 veya 6 su bardağı suda iyice yumuşayana kadar pişirin. Başka bir kapta yoğurdu, yumurta sarısını, limon suyunu ve unu güzelce çırpın. Pirinçleri pişirdiğiniz sudan yoğurtlu karışıma azar azar ekleyerek çırpın sonrasında ılıttığınız yoğurtlu karışımı pirinçler ile yavaşça ekleyip karıştırın. Kısık ateşte birkaç dakika sürekli karıştırıp kaynadıktan sonra da tuzunu ekleyerek altını kapatın. Tereyağını ya da sıvıyağı sos tenceresine alarak kızdırın, naneyi ilave edin birkaç saniye kavurun. Çorbanızın sosu ekledikten sonra servise hazır hale gelecektir.
Yayla çorbasının kalori değerleri;
- Küçük bir kase yayla çorbasının kalorisi 70,
- Orta bir kase yayla çorbasının kalorisi 94,
- Büyük bir kase yayla çorbasının kalorisi ise 140'dır.