Kitap kağıdını ve matbaa materyallerini ithal etmek, kurdaki artış, okurun alım gücünün düşmesi ve daha birçok olumsuz durum yayıncılık sektörünü vurdu. Durum hakkında konuşan yayıncılar durumun nedenleri ne sonuçları konusunda açıklamalar yaptı. İşte detaylar...
20-30 TL'LİK KİTAP 70-80 TL'YE ÇIKACAK
Çeşitli nedenlerle son günlerde yaşanan dolar kurundaki hareketlilik sonucunda yayıncılık sektörü zor günler yaşamakta. “Şu an 20-30 TL olan bir kitabın satış fiyatını 70-80 TL'ye çıkaracağız. Bunu kâr etmek için değil, zarar etmemek için yapacağız." Bu cümleler, Kırmızı Kedi Yayınevi'nin sahibi Haluk Hepkon'dan geldi.
Kitap kağıdını ithal eden bir ülke olan Türkiye’de yayıncılık sektörü zor zamanlardan geçiyor. Sadece kitap kağıdı değil diğer matbaa materyalleri de diğer ülkelerden ithal olarak alınıyor. Salgın sürecinin giderek artırdığı tedarik sorunlarının yanı sıra ithalattaki fiyat artışları ve kurun yükselişi yayıncılık sektörünü olumsuz yönde etkiledi. Ekonomik koşullardaki zorluk yayıncılık sektörünü içinden çıkılamaz bir hale getirdi.
Yüzde 45 oranında zamlanan kağıt ve kağıt ürünleri, yıl içerisinde en çok zamlanan ürünlerden biri. Çoğu yayınevi için zorlu dönemler yaşanıyor. Özellikle kur artışı kağıt ve matbaa ticareti için bir ceza haline geldi. Birçok yayınevi çalışmalarında durma ya da ara verme kararı aldı. Heretik Yayıncılık bu yayınevlerinden biri. Süreç normale dönene kadar baskısı biten kitapların basımının yeniden başlamayacağını duyuran Heretik Yayıncılık, okurlarından özür diledi. Agora Kitaplığı da benzer bir karar aldığını açıklayarak sadece elzem olan kitapları basacağını duyurdu. Diğer yayınevleri de kitap fiyatlarına zam konusunu gündeme almış durumda.
Dergah Yayınları sahibi Asım Onur Erverdi ise "Diyelim ki 10 TL'ye bir kitap sattık. Maliyetleriniz 6 TL idi. Maliyetlerimiz 10 TL oldu. Ama ürettiğiniz 10 TL'lik kitabın gelirini de siz 6 ay sonra tahsil edeceksiniz. Bu büyük bir finansman krizidir yayınevleri için. Bu sürdürülemezdir. Sattığı ürünü yerine koyamama ihtimalini doğurur." Şeklinde bir açıklama yaparak durumun ciddiyetini okurlara açıkladı.
YAYINCILIK ÇIKMAZA GİRDİ
Durum hakkında Yayıncılar Kooperatifi’nden de açıklamalar geldi. Yayınevlerinin yeniden basım yapabilmeleri için fiyat artışının kaçınılmaz bir yol olduğunu dile getiren yönetim kurulu başkanı, okurun da alım gücünün farkında olduklarını söyledi.
Yayıncılık sektörü hem maliyetteki artışla hem de okurun alım gücünün azalmasıyla tam bir çıkmaza girmiş durumda. Bu çıkmaz sebebiyle daralma ve iflasların da yolda olduğunu söyleyen yönetim kurulu başkanı, küçük ve orta ölçekli yayınevleri için durumun riskli olduğunu da sözlerine ekledi.
TELİF ESERLER YAYINCILARI ZORLUYOR
Yayıncılık sektörünün durumu hakkında konuşan Albayrak Medya Grubu’na bağlı yayınevi Ketebe’nin yayın yönetmeni Çalışkan, yabancı telif eserlerin durumu daha da zorlaştırdığına dikkat çekti. Yabancı dilde yazılan kitapları basmak için ödenen teliflerin yayınevlerini çok zorladığını söyleyen Ketebe yayın yönetmeni, yeni yayınevleri için durumun hiç iç açıcı olmadığını belirtti.
OKUMA ALIŞKANLIĞI DA ETKİLENECEK
Yayıncılık sektörünün en çok şikayetçi olduğu durumlardan biri olan okuma oranının yeni sıkıntılar sebebiyle daha da düşeceği yayınevleri tarafından belirtilen bir durum. Kriz zamanlarında ilk kısılacak olan alanın kültür alanı olduğunu söyleyen yayınevi sahipleri, durum içerisinde birçok olumsuzluğun üst üste geldiğini de ekledi. Okurun alım gücünün düşmesini anlayan ve normal bir süreç olarak gören yayınevleri, kültürle bağın bozulacağı endişesini taşımakta olduklarını söyledi.
YAYINCILIK İÇİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Türkiye yayıncılık sektörü, yabancı yayınevleri ve kağıt üreticilerinin Türkiye’deki yayıncılık alanındaki krizin ne derece büyük olduğunu anlayamadıklarından yakınıyor. Bu durumda üretimi Türkiye’nin ele almasını bekliyorlar. Ancak bu bir süreç ve iyi bir planlama yapılması gerekiyor.
Bunun haricinde devlet ve üniversite kütüphanelerinin bünyesine daha çok kitap alması ve halka açması gerekiyor. Yayıncılıktaki bu çöküşün okur oranını etkilememesi adına bir süreliğine bu çözüme gidilebilir. Ayrıca okurların kütüphaneye gitmesi teşvik edilebilir.