Yaşam Koşulları Varis Oluşumunu Tetikliyor

Yoğun yaşam temposunda uzun saatler boyunca hareket etmemek ya da fazla ayakta kalmak ayak sağlımı için oldukça zararlıdır. Uzmanlar insanların yaşam koşullarının varis oluşmasında etkili olduğunu ifade etti. İşte detaylar...

27.06.2020-11:28 - (Son Güncelleme: 27.06.2020-11:18) Yaşam Koşulları Varis Oluşumunu Tetikliyor

Varis genellikle bacaklarda damarların tıkanmasıyla oluşur ve damarların daha belirgin ve kötü görünmesine neden olur. Oldukça önemli bir problem olan varisin insanların iş ve yaşam koşulların ortaya çıkardığı belirlenmiştir.

VARİS NEDEN OLUŞUR?

Kalp ve Damar Cerrahisi Prof. Dr. Hasan Sunar, insanların yoğun iş ve yaşam koşullarıyla birlikte yapısal yatkınlığın olmasıyla varislerin ortaya çıkardığı belirtti. Eğer aile bireylerinde de varis varsa kişilerin daha dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

Varisin nedenlerini açıklayan Prof. Dr. Sunar, "Uzun süre ayakta kalmayı gerektiren işlerde çalışanlar ilk akla gelenler oluyor. Masa başından kalkmadan çalışanları da buna eklemek gerekli. Hamileler de önemli bir varis riski altındalar. İş ve yaşam koşulları kişinin yapısal yatkınlığı ile birlikte varisleri ortaya çıkarıyor." dedi.

VARİS NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Varisin özellikle bacaklarda göründüğü düşünüldüğünde, bacak toplardamarlarının kanı taşımada karşılaştığı sorunların yansıması olarak görülebileceğini belirten Sunar, "Bacaklarda farklı bölge ve derinlikte toplardamarlar var. Her birinin varis hastalığına farklı katkısı olabilir. Bu durum, hastalık tablosunu etkilediği gibi tedavi şeklini ve sonucunu da büyük oranda belirler. Hastaların tedaviye uygunluğu toplardamarların ultrasonografi incelemesiyle anlaşılır. Bu işlem halk arasında bacak dopleri olarak bilinir. Bacak dopleri bir tanı aracı olmanın yanı sıra hastanın varislerinden tamamen kurtulma şansı olup olmadığı bilgisini de verir. Örneğin derin toplardamar sisteminde problem varsa buna bazen iç varis de deniyor, hastalara varis ameliyatı önerilmez." dedi.

Varisi geçirmenin alternatif yollarını açıklayan Prof. Dr. Hasan Sunar, "Bu hastalara destek tedavileri dediğimiz varis çorabı, ağızdan kullanılan ilaçlar verilir. Yaşam koşullarını uygun hale getirmesi önerilir. Varislerin şekline göre farklı varis giderme metotları uygulanır. Telenjiektazi adını verdiğimiz kılcal varisler dışardan lazer uygulamalarıyla ayaktan tedavi edilir. Biraz daha geniş olanlar köpük tedavisi adı verilen varisleşmiş damarın içine iğne ile ilaç verilerek tedavi edilir. Bu da ayaktan yapılan bir işlemdir. Hastanın yatmasına gerek yoktur." açıklamasında bulundu.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal