Uzun süredir geçimsizlik yaşayan çift, karşılıklı Aile Mahkemesi’ne müracaat ederek boşanma talebinde bulundu. Kadın, geçimsizlik nedeniyle aralarında sürekli olarak tartışma yaşandığını, fikir uyuşmazlıklarının olduğunu, son sekiz aydır ayrı yaşadıklarını ve davalı hakkında iki kez evden uzaklaştırma kararı aldığını öne sürdü. Velâyetlerin kendisine verilmesini isteyen kadın, her bir çocuk yararına ayrı ayrı 250 TL, kendi yararına 500 TL nafaka ve 40 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verilmesini talep etti.
EVİ TERK ETMEKLE TEHDİT
Koca ise söz konusu tüm iddiaları inkâr etti. Geçimsizliklerine sebep olarak kadının kusurlu olduğunu belirtti. Ortak çocukların yaşlarının küçük olması nedeniyle eşinin çalışmasını istemediğini, buna karşılık eşinin çalışma konusundaki ısrarlarını abartarak ‘evi terk etmekle tehdit’ boyutuna getirdiğini iddia etti. Çalışmaya başlayan eşinin davranışlarında zamanla değişmeler meydana geldiğini belirten koca, hatta bazı günler ‘annesinde kalacağını söyleyerek’ eşinin eve gelmediğini, birlik görevlerini yerine getirmediğini dile getirdi.
Boşanma talebinde bulunan koca ise velâyetlerin kendisine verilmesini, her bir çocuk yararına ayrı ayrı 250 TL nafaka ile müvekkili yararına 30 bin TL maddi, 50 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verilmesini talep etti.
MAHKEME EŞİT KUSURLU DEDİ
Mahkeme; tarafların eşit kusurlu olduğuna dikkat çekerek, iki davanın kabulü ile tarafların boşanmalarına, velâyetlerin babaya verilmesine, çocuklar yararına iştirak nafakası hükmedilmesine yer olmadığına, kadın yararına 250 TL tedbir-yoksulluk nafakası ödenmesine, tarafların yasal şartları oluşmayan tazminat taleplerinin reddine karar verdi.
İki tarafından da temyize gitmesi sonrası müracaatı değerlendiren Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, kayınvalidesine hakaret ederek sadakatsiz davranışlar sergileyen kadının daha ağır kusurlu olduğu gerekçesiyle mahkeme kararını bozdu. Aile Mahkemesi, yeniden yapılan yargılamada ilk kararında direndi. Taraf avukatları kararı temyiz edince bu defa devreye Yargıtay Hukuk Genel Kurulu girdi.
ALDATMAK ALKOL ALMAKTAN DAHA AĞIR KUSUR
Emsal nitelikte bir karara imza atan Genel Kurul, aldatmanın alkol almaktan daha ağır kusur olduğuna hükmetti.