Yağ Yakmayı Hızlandıran Besin: Kuersetin

Gündelik beslenmede sıkça sebze, meyve ve tahıl tüketiyoruz. Bunların içinde ise yağ yakımın yardımcı antioksidan bulunuyor. Kanser ile kalp ve beyin hastalıklarına karşı önleyici bir rol üstlenen bu antioksidan, egzersiz yaparken performansı yükseltiyor, kilo vermenize de yardımcı oluyor. İşte detaylar...

17.08.2020-11:30 - (Son Güncelleme: 17.08.2020-11:21) Yağ Yakmayı Hızlandıran Besin: Kuersetin

Kuersetin birçok sebze, meyve ve tahılda bulunan antioksidanlardan biridir. Vücuda hasar veren molekülleri yok ederek vücudu kronik hastalıklardan koruyup yaşlanmanın ve inflamasyonun olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaya yardımcıdır.

EN DEĞERLİ ANTİOKSİDANLARDAN

Doğal antioksidan kuersetinin en zengin besin kaynakları soğan, elma, üzüm, çilek, turunçgiller, kiraz, brokoli, kapari, karabuğday, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, siyah çaydır. Diyetle kuersetin alımı günlük 10 ila 100 miligram arasında değişmektedir.

Yiyecek hazırlama koşulları kuersetin konsantrasyonlarını etkilenmesine neden olabiliyor. Kızartılmış besinler daha düşük kuersetin seviyelerine sahiptir. Aynı zamanda kuersetin içeriği yiyeceklerin nasıl saklandığına da bağlıdır. Örneğin soğan, 12 gün depolanma sonucu kuersetin içeriğinin yaklaşık yüzde 30'unu kaybetmektedir. Buna ek olarak kuersetin miktarı besinin yetiştirildiği koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.

VÜCUTTA ETKİN KULLANILIR

Güncel olarak yapılan bilimsel çalışmalar besinlerle vücuda aldığımız kuersetinin bir kısmının idrarla atılmasına rağmen, önce bağırsaktan emildiği ve metabolitlerine dönüştürüldüğü için vücutta etkin bir şekilde kullanıldığını gösteriyor.

Çünkü metabolitlerine dönüşümü arttıkça kuersetinden daha çok yararlanılıyor. 2017 yılında Nutrients dergisinde yayımlanan çalışmada düzenli soğan tüketiminin kan ve dokularda kuersetin metabolitlerinin birikimini destekleyerek sağlıklı yararlarının oluştuğu gözlemlenmiştir. Ayrıca, kuersetinden zengin besinlerin emiliminin zeytinyağı ile birlikte tüketildiğinde arttığı bildiriliyor.

KANSERDEN KORUNMADA YARDIMCI

Laboratuvar ve hayvan çalışmalarında kuersetinin potansiyel antikanser etkileri bildiriliyor. Kuersetin alımının lösemi, akciğer, karaciğer, meme, mesane, kolon, yumurtalık kanserlerinde kanser hücrelerinin büyümesini engellediği de gözlemlenen diğer olgular arasında yer almaktadır.

KALP HASTALIKLARINI ÖNLÜYOR

Kuersetin, tansiyonu düşürücü ve kalbi koruyucu etkiyi damarların esnekliğini destekleyerek, toplam kan hacmini artırarak ve renin-anjiyotensin sistemini düzenleyerek oluşturuyor. 2016'da Amerika'da yayımlanan başka bir araştırmada kuersetinden zengin diyet tüketenlerde koroner kalp hastalığı ve inme riskinin daha düşük olduğu saptanmıştı. 2017'de yayımlanan başka bir araştırmada ise kuersetinin kötü kolesterol LDL'yi azalttığı, iyi kolesterol olan HDL'yi yükselttiğini ve kan basıncı ve kan şekerini düşürebileceğine dair kanıtlar elde edilmiştir.

BEYİN HASTALIKLARIYLA SAVAŞIYOR

Kuersetin antioksidan etkisiyle Alzheimer hastalığı ve demans gibi dejeneratif beyin hastalıklarına karşı korunmaya yardımcı olabiliyor. Bu doğrultuda Amerika'da 2018 yılında yayımlanan araştırmada kuersetin bakımından zengin bir diyetin Alzheimer hastalığının belirteçlerini azalttığı, beyin fonksiyonlarını geliştirdiği gözlemlenmiştir.

SPORTİF FAALİYETLERDE DE ETKİLİ

Kuersetinin ayrıca egzersiz dayanıklılığı üzerindeki etkisi de test edilmiştir. Badminton oyuncularının sekiz hafta boyunca takip edildiği bir klinik çalışmada kuersetinin performansı artırdığı, oyuncuların yorulma süresinin geciktiği sonucuna varılmıştır.

2018 yılında Nutrition Research'de yayımlanan çalışmada sporcularda kuersetinin kırmızı kan hücrelerinin ağır egzersizden kaynaklanan oksidatif stresle daha iyi başa çıkmasıyla a karşılaştığı kaydedilmiştir.

KUERSETİN TAKVİYESİ GÜVENİLİR Mİ?

Bağışıklık sistemini güçlendirmek, inflamasyonu gidermek, alerjilerle mücadele etmek, egzersiz performansına yardımcı olmak ve genel sağlığı korumak için kuersetin takviyesi kullanılabilir. Çalışmalarda bildirilen toksisite olmadığı için kuersetin takviyesi güvenli olarak tüketilebilinir. Sadece birkaç çalışma, 1000 miligramı aşan çok yüksek dozlarda ve 12 haftadan fazla bir süre kullanılırsa kuersetin takviyelerinin olumsuz etkileri olabileceğini bildirmiştir. Aşırı doz uzun süre kuersetin takviyesi özellikle böbrek hastalığı olanlar için böbrek fonksiyonu üzerinde olumsuz bir etkiye sebep olabilir. Ayrıca göğüs kanseri gibi östrojene bağımlı kanserlerde potansiyel bir tümör teşvik edici etki gösterebilmektedir.

Bununla beraber, kuersetin birçok ilacın metabolizmasında rol oynayan önemli bir enzimin çalışmasına engel olabilmektedir. Bu yüzden düzenli ilaç kullanan bireyler kuersetin takviyesini kullanmak için doktoruna danışmalıdır. Hamile ve emziren kadınlarda kuersetinin güvenilirliğine dair yeterli veri olmadığından kullanımını önerilmez.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal