ABD: New York Times
Türk Mahkemesi Ayasofya'nın Yeniden Cami Olarak Kullanılmasının Yolunu Açtı
Bir müze olarak 80 yıllık statüsünü iptal etme kararı, bir ibadet yeri haline gelmesine izin verecek, ancak muhtemelen uluslararası bir öfkeyi kışkırtacaktır.
Son 80 yıldır, herkese açık bir müze, modern Türk devletinin kuruluşunun bir parçası olan laikliğin bir sembolü olmuştur.
Haberde, Muhaliflerin, değişikliği yapma çabasının, Osmanlı tarihini yücelterek ve Türkiye'nin neredeyse yüzyıllarca laikliğe olan bağlılığından geri adım atma çabası olduğunu söylediğini belirtildi.
Yunanistan: Ekahhimerini
Türk Mahkemesi Ayasofya'nın Camiye Dönüştürülmesine İzin Verdi
Karar, Türkiye'yi yapının müze statüsünü korumaya çağıran komşu Yunanistan ile gerginliği derinleştirebilir.
Almanya: Deutsche Welle
Ayasofya: Türk Mahkemesi Kararı Müzeyi Camiye Dönüştürmenin Yolunu Açtı
Bir Türk mahkemesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın istediği gibi camiye dönüştürülmesinin önünü açarak Bizans dönemi Ayasofya'nın müze statüsünü iptal etti. Yapı bir zamanlar katedraldi.
Üst düzey bir Türk mahkemesi cuma günü, 1934 yılında Ayasofya'nın müzeye dönüştürülmesinin yasa dışı olduğuna karar verdi.
1934 kabine kararını iptal etti ve UNESCO Dünya Mirası alanının Müslümanların ibadetine yeniden açılması gerektiğine karar verdi.
İstanbul'daki müze, Osmanlı camisi haline gelmeden önce bir Rum Ortodoks kilisesiydi.
İngiltere: Reuters
Türk Mahkemesi Uluslararası Uyarılara Rağmen Ayasofya'yı Camiye Dönüştürmenin Yolunu Açtı
Türk mahkemesi, 1934 hükümet kararnamesinin İstanbul'un Ayasofya'yı bir müzeye dönüştürülmesinin yasa dışı olduğuna hükmettiğini ve uluslararası uyarılara rağmen binanın camiye dönüşmesinin yolunu açtığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan hem Hıristiyan Bizans hem de Müslüman Osmanlı imparatorluklarının odak noktası olan ve şimdi Türkiye'nin en çok ziyaret edilen yapılarından biri olan UNESCO Dünya Mirası'nın cami statüsünün restore edilmesini önermişti.