Whatsapp, mesaj, yahoo, para, facebook, zuckerberg adlı fotoğraflar galerimizde
Whatsapp'ta silinen mesajlar okunabiliyor mu?
Geçtiğimiz aylarda whatsapp'a gelen gönderilen mesajları silme özelliğinin bir açığı bulundu.
Geçtiğimiz aylarda çok beklenen 'atılan mesajı silme' özelliğini kullanıma sunan whatsapp'ta bu özelliği anlamsız kılan bir açık bulundu.
Keşfedilen açığa bakılırsa herkeste sil özelliği her zaman amaçlandığı gibi çalışmıyor.
Zira eğer bir kişi mesajınızı alıntılarsa, mesajı silseniz de alıntılanan kutucukta görüntülenmeye devam ediyor.
Whatsapp, birkaç ay önce kullanıcıların grup ya da bireysel sohbetlerde gönderdikleri mesajları 7 dakika içinde her iki taraftan da silebilmelerine imkan sağlamıştı.
Whatsapp hakkında
Whatsapp fikri ilk olarak kurucu jan koum 2009 yıllarında yahoo’da biriktirdiği paralarında sonuna geldiği sıralarda şimdi nasıl para kazanabilirim diye düşünürken appstore’un yeni bir endüstri çıkaracağını farketmiş. ardından arkadaşı alex fishman’ı ziyaretinde konuşma sonucunda bir uygulama fikri ortaya atmış.
Aslında fikir ilk olarak telefon rehberindeki isimlerin yanında da tıpkı facebook’da olduğu gibi “meşgul,müsait,spor salonundayım” gibi yazıların yazmasıymış. koum bunu yapabileceğini ancak başka bir ıphone yazılımcısına ihtiyaç duyduğunu söyleyince arkadaşı fishman onu başka bir rus ile iletişime geçirmiş.
Kurulan ilk whatsapp devamlı çöküyor ve donuyorken uygulamayı koum ve arkadaşlarından farklı olarak sadece brian acton indirmiş.
Koum pes edeceği sıralarda onu bundan vazgeçirende acton olmuş. acton ondan whatsapp’a biraz daha zaman tanımasını istemiş. biraz daha çabalamaya çalışan koum’a bu dönemlerde en büyük destek apple’dan gelmiş. haziran 2009 da push bildirimi getiren apple whatsapp’ın dönüm noktası da bu olmuş.
Bundan sonra biri whatsapp durumunu değiştirdiğinde ondan ekli olan diğer kişileri bildirim gidiyordu. insanlar zamanla bunu “geç kaldın, şimdi oraya geliyorum” gibi durumlarla değiştirdi.uygulama bir anda anlık mesajlaşma uygulamasına dönüştü.
O zamalarda ücretsiz anlık mesajlaşma olarak bir tek blackberry’nin bbm’i kullanıyordu fakat bu sadece blackberry telefonlarda çalışıyordu. google’ın g-talk’u ve skype’ı da vardı fakat whatsapp’ın ayrıcalığı, kullanıcı adının herkesin kendi cep telefonu numarası olmasıydı.
koum, mesajlaşma eklentili whatsapp 2.0’ı appstore’a koyduğunda kullanıcı sayısı aniden 250.000’e fırladı. hemen yeni bir startup ile uğraşan acton’a gidip yatırımcı aramaya koyuldu.
Yahoo’dan ayrılan bazı kişiler whatsapp’e yaklaşık yüzde 30 hisse karşılığı 250.000 dolarlık yatırım yaptı ve 2014 yılında 19 milyar dolar edecek whatsapp’ın çalışma ofisi de resmi olarak kuruldu. bu noktadan sonra da whatsapp’i durdurmak pek kolay olmayacaktı.
Facebook’un whatsapp’ı satın alması
Facebook yaptığı açıklamada whatsapp’ı 4 milyar dolar nakit para + 12 milyar dolar facebook hissesi karşılığında satın aldı.
Zuckerberg ; whatsapp 1 milyar insanı biribirine kaynaştırma yolunda. kurucu jan koum’u uzun yıllardır tanıyorum. onlarla beraber olmak heyecanlı olacak dedi. koum daha önce whatsapp kesinlikle reklamsız olucak demişti. bu anlaşmadan sonrada böyle kalıcağının altını çizdi ve bu insanları rahatlattı.