Beslenmek, birçok kişi tarafından karın doyurmak, açlığı gidermek, canın istediği besinleri tüketmek şeklinde tanımlanmaktadır. Ancak vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamak için yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmek gerekir. Besinlerin içeriğinde bulunan protein, vitamin ve mineral gibi besin öğeleri beslenmede büyük önem arz etmektedir. Peki, son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz çiriş otunun insan sağlığına olan faydaları nelerdir? Diyetisyen M. Turgay Köse, çiriş otunun faydalarını ve nasıl tüketilmesi gerektiğini anlattı. İşte detaylar…
BİRÇOK FARKLI ADI BULUNUYOR
Ülkemizde Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişen çiriş otu, halk arasında kirkiş otu, kirgiç, çiviş, yabani pırasa, dağ pırasası, sarızambak, gülik ve güllük gibi farklı adlarla da bilinmektedir. Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yeşil yapraklarını açan çiriş otu, faydaları ve lezzetiyle bu dönemin en popüler bitkileri arasında yer alır.
BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR, VÜCUT DİRENCİNİ ARTTIRIYOR
Çiriş otunun içeriğinde bulunan yüksek miktardaki C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücut direncinin artmasını sağlar. Aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonlarının daha hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olur.
BASUR TEDAVİSİNDE ÖNERİLİYOR
İdrar söktürücü özellik gösteren çiriş otu, basur tedavisinde de önerilmektedir. Özellikle romatizmal ağrıları dindirici ve regl düzenleyici etkisi bulunmaktadır.
ÇİRİŞ OTU NASIL TÜKETİLİR?
Çiriş otunu çay şeklinde hazırlamak istenirse; bitkinin yaprakları kaynar suda demlenir, biraz ılıdıktan sonra balla karıştırılarak içilebilir. Toz haline getirilip, yine bal ile beraber tüketilebilir.
Arzu edilirse kavrularak, çeşitli otlarla veya farklı malzemelerle karıştırılıp yemeklerde de kullanılabilir. Oldukça lezzetli bir tada sahip olan çiriş otu yemeklerin içerisinde ya da sade olarak da tüketilebilir. İdrar söktürücü özelliği nedeniyle fazla tüketimden kaçınılması gerekir.
Bunun yanı sıra çiriş otunun bilinen ve belirtilmiş herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.