Üniversite öğrencilerinin hayatlarında en az bir kere yaptıkları vize notu ve final notu hesaplama işlemleri halen gündemdeki yerini koruyor. Vize ve final notlarının birbirlerini etkilediği yükseköğretim kurumlarındaki öğrencilerden bazıları henüz vize ve final notlarının nasıl hesaplandığını bilmedikleri için bu konuda arama motorlarından yardım alamaya çalışıyorlar.
Vize notu hesaplama nasıl yapılır?
Üniversitelerde akademik takvimin açılmasından yaklaşık 2 ay sonra ilk girilen sınavlara vize sınavları adı verilmektedir. Güz döneminde Kasım, bahar döneminde ise Nisan aylarında yapılan vize sınavlarında aldıkları puanlar o dersin notunun yüzde 40’ını oluşturacaktır. Dolayısıyla vize sınavından iyi bir puan almak önemli olsa da önemli olan final sınavında iyi bir sonucun alınmasıdır. Vize notunun hesaplanması üniversitelerin uyguladığı not sistemlerine göre değişmektedir.
Final notu hesaplama nasıl yapılır?
Üniversitelerde dönem sonunda yapılan sınavlara verilen ad olan final sınavları bir öğrencinin girdiği dersinin genel notunun yüzde 60’ını oluşturmaktadır. Vize sınavına göre daha önemli olan final sınavlarında başarısız olan öğrenciler eğer vize notları 90 civarında değil ise bütünleme sınavlarına girmek durumundadır. Fakat bazı üniversiteler bütünleme sınavlarını uygulamadığı için final sınavında kalan öğrenciler kaldıkları dersi sonraki sınıfta vermek zorunda kalmaktadırlar.
Üniversitelerdeki not sistemlerinde dönem genel ortalaması her dersin kredisine bağlı olarak değişmektedir. Üniversitelerde uygulanan not ortalaması şu şekilde:
AA = 4,00
BA = 3,50
BB = 3,00
CB = 2,70
CC = 2,00
DC = 1,50
DD = 1,00
FD ve FF = 1,00’ın altı
Yukarıdaki not sistemi 4’lük sistem üzerinden uygulanmaktadır. 100’lük sistemde ise geçme puanı genellikle 50’dir. Öneğin 100’lük sistemde 4’ün karşılığı 100 puan şeklindedir.