Kastamonu Daday'da bulunan bir çiftlikte bulunan bir atın kaza sonucu boynu kesildi. Veterinerlerin bir kısmının yaptıkları açıklamalar ise sinir bozucu niteliğindeydi. Kimisi işi olduğundan dolayı kimisi de "ölür, uğraşma." deyip gelmeyince hayvana kendisi müdahale eden at sahibi, boynundaki damarı kesilen atının hayatını hortumla kurtardı.
At şaha kalktı, boynu kesildi!
At çiftliği sahibi Mehmet Kılıç'ın atı "Alkız", 20 gün önce şaha kalktığı sırada çatı sacına boynu isabet etmiş, ardından kanlar içinde kalmıştı. Atının yanına giden Kılıç, Alkız'ın boynunda büyük bir yara olduğunu ve damarın kesildiğini fark etti. Yardım için aradığı veterinerlerin bir kısmı işi olduğu için, kimi de "ölür, uğraşma" deyip gelmeyince Kılıç, ata kendisi müdahale etmek istedi.
İki damarı hortum sayesinde birbirine bağladı
Atlar için elinde ilaçlar bulunan Kılıç, ailesinin de yardımı ile atı uyuşturarak, kesilen damara serum hortumu taktı. Atın kafasındaki damarların şiştiğini fark eden Kılıç, daha sonra bahçede suluma da kullandığı hortumdan 25 santimlik bir kısmı keserek, iki damarı birbirine bağladı. imkanları dahilinde atını hayata bağlayan Kılıç, yarası günden güne iyileşen fakat tam kapanmayan "Alkız" ın, hayatını kurtaran bahçe hortumu ise dışarıdan görülebiliyor. Kılıç, 11 yaşında olan Alkız'a 9 senedir baktığını söyledi.
Hortumu damar niyetine kullandılar
Çiftliğinde 10 ata baktığını ve "Alkız" ında onlarla birlikte müşteriler ile beraber safariye çıkardığını söyleyen Kılıç, "Alkız safkan Arap atı. Biz bu atı safarilerde kullanıyorduk. Bundan 20 gün önce bölgemizde bulunan çatının sacına sıçrayan atın toplardamarı kesildi." dedi. Kılıç toplardamarı kestikten sonra ilk tedavi olarak ne yapacaklarını bilmediklerini söyleyerek, "Şaşkınlıktan iki damar arasına serum borusu taktım. Sadece amacımız kan kaybını önlemek ve atımızı kurtarmaktı. Daha sonra serum borusunun ince geldiğinin farkına vardık. Atın kulak kısmından şişme meydana geldiğini gördük. Veteriner arkadaşlara söyledik ama kendilerinin işlerinin olduğunu söylediler. Mecburen bu atımızı bekletemezdik. Serum borusunu değiştirip onun yerine bahçemizdeki sulama yaptığımız borulardan toplardamarın iki ucunu birbirine getirerek damar gibi taktık." şeklinde açıklamalar yaptı. Yaptıkları müdahalenin doğruluğu konusunda bir herhangi bir fikri olmadığını ifade eden Kılıç, "Bu konuda bilinçliyiz bilmiyoruz. Borunun ata ne kadar zararı olur onu da bilmiyoruz. Bizim için atımızı bir gün daha canlı halde görmemiz önemli. Amacımız bu. Çok şükür yaramız her geçen gün küçülüyor. Boruyu da dışarıdan görebiliyoruz. Her geçen gün yara küçüldüğü için bu bize umut veriyor. En azından ölürse dahi biz çaba gösterirken ölsün dedik. Çok şükür Allah bize bunu bağışladı. Hortum yaklaşık 25 santimetre uzunluğunda. Çünkü her iki damardan çıkmaması lazım." ifadelerini kullandı.