Maliye müfettişleri, ülke genelinde sahte fatura kullanımına ilişkin geniş çaplı bir inceleme başlattı. Bu kapsamda, 50 ilde sahaya inen 230 vergi müfettişi, toplamda 17 milyar liralık sahte fatura üzerinde detaylı bir inceleme başlattı. Bu önemli adım, vergi kaçakçılığı ve sahte fatura kullanımıyla mücadelede ciddi bir mesaj içeriyor. Sahada gerçekleştirilen incelemeler, bilerek sahte fatura kullanımına yönelik daha etkin değerlendirmelerin yapılmasını sağlayacak. Bu değerlendirmeler sonucunda sahte fatura kullananların ağır cezalarla karşı karşıya kalabilecekleri belirtiliyor.
Maliye Bakanlığı, vergi kaçakçılığı ve sahte fatura kullanımıyla mücadelede sadece sahada değil, aynı zamanda organize vergi kaçakçılığına yönelik de yeni bir yol haritası belirledi. Bu çerçevede, çalışan kurumlar arasında eşgüdüm artırılarak güçlendirilmiş bir inceleme süreci başlatıldı. Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı (MASAK) ve diğer paydaşlar bir araya gelerek ortak bir yaklaşım geliştirecekler.
Risk Analiz Merkezi'nde çalışma yapıldı
Sahte fatura kullanımının önlenmesi ve tespit edilmesi ise oldukça kritik bir süreç. Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı Risk Analiz Merkezi'nde yapılan çalışmalarla, sahte belge kullanmaya meyilli mükellefler tespit edilmeye çalışılıyor. Sektördeki karlılık oranları ve vergi beyanı gibi verilerin analizi sonucunda, vergiye uyum düzeyi düşük olan mükellefler üzerinde detaylı incelemeler yürütülüyor.
Bu kapsamda, yapılan son çalışmalarda 17 milyar liralık sahte fatura tespit edildiği açıklandı. Ancak bu rakamın ilerleyen zamanlarda artabileceği belirtiliyor. Maliye, vergi kaçakçılığı ve sahte fatura kullanımıyla mücadelede kararlı bir şekilde ilerlemeye devam ediyor.