Temelde bir beslenme biçimini ifade eden vegan kelimesi, 1944 yılında Elsie Shrigley ve Donald Watson tarafından vejetaryen (vegetarian) kelimesinden türetilmiştir. Vejetaryen beslenmenin bir türü olan vegan beslenme daha katı kurallara sahiptir. Peki vegan kişiler ne yer ne içer?
VEGANLAR HANGİ YİYECEKLERİ TÜKETMEZ?
Tanımı ilk kez 1940’lı yıllarda bir makalede kullanılan vegan yaşam tarzı, vejetaryan yaşam tarzı ile karıştırılmaktadır. Veganlar, hayvan kullanımını ve hayvansal herhangi bir ürünü tüketmeyi reddederler. Hayvanlardan türetilen, dolayısıyla üretilmesi için hayvanların kullanıldığı yiyecek ürünlerini tüketmediği gibi, yapımında deri, kürk, kemik, jelatin, yün, ipek gibi hayvansal maddelerin kullanıldığı yiyecek dışı maddeleri de kullanmayı tercih etmez. Hayvanlar üzerinde test edilen ve lanolin, propolis gibi hayvansal ürünler içeren kozmetik ve ev temizliği ürünleri de bunlara dahildir.
VEGANLAR NE YER?
Veganlar, inek, keçi sütü yerine soya sütü, badem sütü, pirinçten elde edilmiş süt gibi sütleri, peynir yerine ise tofu veya soya sütüyle yapılmış peynir, ymurta yerine nişastalı ve patates - kabak püreli karışımlar, tereyağı yerine bitkisel sıcı yağlar, hindistancevizi yağı, yoğurt yerine de vegan maya ve soya sütüyle yapılan vegan yoğurdu yiyorlar. Veganlar için büyük market zincirlerinde alternatif ürünler bulunmaktadır.
VEGAN İLE VEJETARYEN ARASINDAKİ FARK NEDİR?
Vejetaryen, temelde et yememe ilkesine dayanır; Veganlık, genel algı itibarıyla vejetaryenin çok daha katı ve gelişmiş versiyonudur. Veganlar, endüstrisine tamamen karşıdır.