Koronavirüs salgını sürecinde maske kullanımın çok önemli olduğu bütün bilim dünyası tarafından kabul gördü. Maskeler doğru kullanıldığı zaman virüsten korur ancak uzun süre kullanıldığında tehlike saçıyor.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalında görevli olan akademisyenlerin yaptığı çalışmada, 1 hafta kullanılan maske üzerinde yer alan bakteriler gözler önüne serildi.
‘MASKELERİN TEKRAR TEKRAR KULLANILMASINI TAVSİYE ETMİYORUZ’
Uzun süre kullanılan maskelerin temizliğine dair önemli bilgiler paylaşan OMÜ Mikrobiyoloji Anabilim Dalında görevli olan Doç. Dr. Yeliz Tanrıverdi Çaycı, ‘Maalesef halk arasında maskelerin 1 gün, 1 hafta ve daha uzun süre kullanıldığını duyuyoruz. Cerrahi maskelerin özellikle nemlendiği, öksürüldüğü ve hapşırıldığı zaman kesinlikle tekrar kullanılmamasını istiyoruz. 1 haftayı bırakın aynı gün içerisinde bile hapşırılma, öksürme ve nemlendiğini hissediyorsak mutlaka maskelerimizi değiştirilmeliyiz. Aksi takdirde orada çeşitli bakteriler ve mikroorganizmalar üreyebiliyor. Bizim de yaptığımız testte görüldüğü gibi 1 haftalık maskenin üzerinde birçok bakteri üreyebiliyor ve kullananın sağlığına da zarar veriyor. Ayrıca maskenin etkinliğini de azaltmaktadır. Bu nedenle maskelerin tekrar tekrar günlerce kullanılmasını kesinlikle tavsiye etmiyoruz’ ifadelerini kullandı.
‘TIBBİ MASKELER YIKANIP KULLANILMAMALI’
Bez maske yerine tıbbi maske kullanılmasını öneren Doç. Dr. Çaycı, ‘Kişiler eğer kalabalık bir ortama giriyorlar ise cerrahi maske takmalarını öneriyoruz. Maskeleri yüzlerine tam yerleştirmelerini ve orta kısmına kesinlikle elleri ile dokunmamaları gerekiyor. Çıkartırken de lastik kısımlarından tutarak çıkarmalıdır ve uygun şekilde atmalarını öneriyoruz. Tıbbi maskeler yıkanıp tekrar tekrar kesinlikle kullanılmamalıdır. Bez maskeler kullanılabilir ancak kullanıldıktan sonra yüksek ısıda yıkanıp ütülenmeleri gerekmektedir. Özellikle kalabalık bir ortama girilecekse eğer bez maskeden ziyade tıbbı maske kullanılmasını öneriyoruz’ dedi.
Laboratuvar ortamında yapılan el yıkama ile ilgili testte ise su ve sabunun önemine işaret etti. Ellerdeki bakterileri yok etmek için en etkili yöntemin su ve sabun olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Yeliz Tanrıverdi Çaycı, konuşmasına şöyle devam etti:
‘El yıkama her zaman önemliydi, günümüzde daha önemli hale geldi. Bizim yaptığımız bir deneyde el yıkamadan önce elimizden çeşitli örnekler aldık. Daha sonra elimizi su ve sabunla yıkadık ve antiseptik solüsyonla temizledik. Deneyden sonra gördük ki su ve sabunla hem de dezenfektanla yıkadıktan sonra bakteri oranları görülebilir şekilde azalmaktadır. Gerekli durumlarda dezenfektan kullanılabilir ama özellikle ellerimizi su ve sabunla yıkamalıyız.’