Üzümlerin faydalarından diğer aylarda da yararlanabilmek için üzüm sirkesi yapmak iyi bir alternatif olabilir.. Bu sebeple zamanı geldiğinde, üzümlerin en tatlı hallerini toplayarak sirke için hazırlıklara başlayın!
MALZEMELER
1,5 kilo dilediğiniz cinsten üzüm
1 yemek kaşığı tuz
2,5 litre su
1/2 çay bardağı nohut
2 yemek kaşığı bal
YAPILIŞI
Öncelikle üzümleri saplarından ayırın ve cam bir kavanozun içine koyun. Üzerine hazırladığınız suyu ekleyin ve yaklaşık 20 gün kadar ağzını sıkıca kapalı bir şekilde bekletin. 20. günün ardından üzerinde ortaya çıkan sirke anası adı verilen tabakayı alın. Tuz, bal ve nohut ilave ederek 1 ay kadar bekletin. Beklettikten sonra süzüp afiyetle tüketebilirsiniz..
Ayrıca elinizde sirke anası varsa bal, bulgur ve nohut kullanmadan sirke yapmanız da oldukça mümkün.