Osmanlı mutfağında sıkça tercih edilen pekmezin faydaları saymakla bitmiyor. Özellikle kansızlığa iyi geldiği bilinen üzüm pekmezi tam bir şifa deposu. Peki, üzüm pekmezinin faydaları nelerdir?
Üzüm pekmezi asırlar önce Türkler tarafından şifa kaynağı olarak kullanılıyordu. Günümüzde de kansızlığa karşı doğal bir çözüm olarak tavsiye edilmektedir. Her derde deva olan üzüm pekmezini eğer kendiniz yapmak isterseniz biraz zahmete girecek fakat çok daha sağlıklı bir yöntemi seçmiş olacaksınız. Peki, üzüm pekmezi nasıl yapılır?
BİNBİR DERDE DEVA!
- Üzüm pekmezi enerji ve karbonhidrat kaynağıdır.
- Metabolizma için gerekli günlük kalsiyum, potasyum, magnezyum ve demir gereksinimlerinin büyük bir kısmını karşılar.
- Gebelik döneminde ve lohusalık döneminde uzmanlar üzüm pekmezi tüketilmesini tavsiye eder.
- Üzüm pekmezi vücuttaki kan dolaşımını da hızlandırmaktadır.
- Üzüm pekmezinin damar sertliği gibi rahatsızlıkların giderilmesinde büyük etkisi bulunmaktadır.
- Üzüm pekmezi kalp rahatsızlıkları riskini azaltır.
- Üzüm pekmezi kanser riskini minimuma indirir.
- Üzüm pekmezi; alkol, sigara ve güneş ışınlarının yaratmış olduğu cilt sorunlarını da önler.
ÜZÜM PEKMEZİ NASIL YAPILIR?
- Üzümlerinizi iyice yıkayıp saplarından ayıklayın.
- Üzümü derin bir tencerenin ya da kazanın içerisine alın. Eğer pekmezi bahçenizde yapıyorsanız temiz çizmeler giyerek ezin. Evde hazırlıyorsanız ezici bir alet yardımı ile iyice ezin.
- Bir tülbentin içine alıp su ve posasının birbirinden ayrılmasını sağlayın.
- Ayırdığınız suyu derin bir tencerenin içerisine alıp kısık ateşte karıştırıp dibinin tutmamasına özen gösterip birkaç taşım kaynatın.
- Genişçe bir leğenin içerisine temiz toprak veya odun külünü yayın. Hafif dinlendirdiğiniz üzüm şırasını üzerine boşaltarak üzeri kapalı bir biçimde yaklaşık 1 gün kadar dinlendirin.
- Ertesi gün şırayı süzüp içindeki katı maddelerin karışmamasına özen gösterip kaynatma tenceresinin içerisine alın.
- Karıştırarak üzüm şıranızı iyice kaynatın. Bu aşamada üzerinde köpükler oluşursa bir tahta kaşık yardımı ile alın.
- Şıranın kıvamı iyice yoğunlaştığında ocaktan alarak dinlendirin. Kavanozlara boşaltıp ağızlarını sıkıca kapatıp, ters çevirin. Bu şekilde de bir süre dinlendirdikten sonra afiyet ile tüketin.