Yaklaşık 6 ay önce gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaraları sarılmaya devam edilirken son 1 günde Antalya, Bingöl, Malatya ve Diyarbakır'da 4’ün üzerinde depremler meydana gelmesi endişeleri artırdı.
Diyarbakır Hani'de saat 15.25'te 4.2, Antalya Gazipaşa'da saat 16.16'da 4.5, Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde saat 20.48'de 5.3, Bingöl Karlıova'da saat 04.55'te 4.3 büyüklüğünde Deprem meydana geldi.
4 depremin de anlamı farklı
Akşam’ın yer verdiği habere göre; Uzman isimler, bu depremlerin ne anlama geldiğini anlattı:
Prof. Dr. Şükrü Ersoy: "4 depremin de anlamı farklı. Malatya'daki Deprem Doğu Anadolu fayının üzerine gelmiyor. Yeni bir fay. Bildiğimiz 5 üzerinde deprem oluşturabilecek fay sayısı 500'dü, bunu güncellememiz lazım. Arap levhası ve Anadolu levhasının çarpışması sonucu Türkiye'deki fay zonlarında hareketlenme oldu. Daha önce deprem olmayan yerlerde de deprem olmaya başladı. Bingöl Karlıova, Türkiye için çok önemli bir nokta. Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Doğu Anadollu Fay Hattı'nın buluşma noktası. Diyarbakır'daki artçı bir deprem değil. Çok dillendirmediğimiz bir fay hattında meydana geldi. Antalya'da tarih içerisinde önemli depremler olmamış. Zaman zaman bu bölgede de depremler oluyor."
Pik yapan artçılar normal
Prof. Dr. Hasan Sözbilir: "Çalışmalarımıza göre Malatya fayı ile Yeşilyurt arasındaki bölgede kalan Doğanşehir fayı, Malatya'ya doğru kollara ayrılarak sonlanmakta. Dolayısıyla 5,3 büyüklüğündeki Yeşilyurt merkezli deprem, Doğanşehir fayının Yeşilyurt'a uzanan kolunun kuzeydoğu ucunda meydana gelmiştir. Ulusal ve uluslararası sismoloji merkezlerinden gelen odak mekanizma çözümlemelerine dair bilgiler, depremin sol yanal doğrultu atımlı faylanma neticesinde geliştiğini göstermektedir. Bu özellikleriyle deprem, artçı deprem sınıfında değerlendirilebilir. 6 Şubat depremlerinden beri geçen 6 aylık sürede 50 binin üzerinde artçı deprem yaşandı. Bu artçı depremlerin sıklığı ve büyüklüğü her ne kadar zaman içinde azalarak devam etse de bazen 6'ya varabilecek büyüklükte pik yapacak şekilde artçı depremlerin yaşanması olağandır. Bu depremler özellikle kırılan fayların uç kısımlarını temsil eden Yeşilyurt ve Göksun güneybatısında, Çelikhan-Pütürge arasındaki bölgede, Antakya güneyinde gelişebilir."
1 yıl devam edebilir
Malatya depreminin, 6 Şubat depreminin neden olduğu artçılardan biri olduğunu belirten Prof. Dr. Okan Tüysüz, "Bölgedeki artçıların devam etmesini bekliyoruz. En az 1 yıl süreyle bu tür depremleri yaşayacağız. Hazırlıklı olunması gerekli" dedi.
Yeni fay hattı oluştu mu?
Malatya'daki depremler sonrası Twitter'dan yaptığı paylaşımda yeni fay uyarısı ima eden Prof. Dr. Naci Görür, "Kuvvetle muhtemeldir ki öncü depremi İkizce depreminin öncüsüdür. Bu deprem fayları MTA haritasında yoktur. Yeni fay?" ifadelerini kullandı. Görür, "2 Ağustos'ta Erzurum depremini değerlendirirken benzer depremler Bitlis-Zagros bindirme kuşağı üzerinde olursa şaşırmam demiştim çünkü bölgenin 6 Şubat depremlerinden sonra sıkıştığını söylemiştim" diyerek 4.2 büyüklüğündeki Diyarbakır Kaledibi-Hani depremini işaret etti.
Vatandaşlar parklarda sabahladı
Malatya Yeşilyurt'ta önceki gün saat 20.48'de meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremin ardından sokaklara çıkan ailelerden bazıları, açık havada zaman geçirdi. Deprem korkusuyla evlerine girmek istemeyen vatandaşlar, sabahın ilk ışıklarını parklarda karşıladı. Kent merkezindeki Sümer Parkı'nda ailesiyle sabahlayan Ramazan Benli, 6 Şubat'taki depremde yakınlarını kaybettiğini belirterek, "Bugün de eve girmeyi düşünmüyoruz. Televizyondaki açıklamalara göre tedbir amaçlı bugün de buradayız" dedi.
İçme suyunu kullanmayın
Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğünce, Yeşilyurt ilçesinde meydana gelen depremin ardından ana su kaynağında bulanıklık oluştuğu belirtildi. MASKİ'den yapılan açıklamada, "İlimizde gerçekleşen 5,3'lük depremin ardından Gündüzbey Kaptaj Tesisi ana kaynağımızda bulanıklık oluşmuştur. İkinci bir duyuruya kadar içme suyunu kullanmayınız" ifadesi kullanıldı.
80 kişi hastaneye koştu
Malatya'daki deprem sonrası panikleyen yaklaşık 80 kişi kentteki çeşitli hastanelere başvururken hastane acil servilerinde yoğunluk yaşandı. Kent genelinde büyük korku ve paniğe neden olan deprem sonrası park ve bahçelere akın eden bazı vatandaşların bölgelerdeki bekleyişi ise sürüyor.
Depremi 15 saniye önceden bildi
Google'ın Android telefonlardaki Deprem Uyarı Sistemi, Malatya'da meydana 5.3 büyüklüğündeki depremi 15 saniye önce bildirdi. BBC'nin araştırmasında, sistemin 6 Şubat depremlerinde kullanıcılara bildirim göndermediği ortaya çıkmıştı.
Android telefonlardaki Deprem Uyarı Sistemi'nin 6 Şubat depremlerinde kullanıcıları uyarmaması gündem olmuştu. BBC tarafından yapılan araştırmada sistemin kullanıcılara bildirim göndermediği ortaya çıkmıştı ancak önceki gün Malatya Yeşilyurt'ta meydana gelen depremde sistem bu kez doğru çalıştı. 5.3 büyüklüğündeki deprem, Android kullanıcılarına bu kez yaklaşık 15 öncesinde bildirildi.
İlk kez bildirim geldi
Depremin büyüklüğünün 5.3 olduğu bildirilen uyarıda, sistemin sallantının büyüklüğünü tam bildiği görüldü. Sosyal medyada birçok kullanıcı kendilerine uyarının geldiğine dair mesaj paylaştı. İlk şoka hazırlık ve saklanma için zaman kazandıran sistemin uyarısının ardından bir sosyal medya kullanıcısı, "Telefon elimdeyken uyarı geldi. Birinci kattan aşağı indim. 10-15 saniye sonra deprem oldu. kendim bizzat yaşadım. Çok önemli bir uyarı sistemi" diye yazdı. Diğer bir sosyal medya kullanıcısı da, "Gaziantep Şehitkamil çok kötü sallandı. Ve ilk defa deprem öncesi uyarı bildirimi geldi" dedi. Android deprem uyarı sisteminde yararlanmak için telefonunuzun 'Ayarlar' uygulamasını açın. Konum > Gelişmiş > Deprem Uyarıları'na dokunun. Deprem Uyarıları'nı açın.