Uzman isim uyardı deprem korkusuyla uykusuz kalanlar dikkat

Deprem olacak korkusuyla uykusuz kalanların daha ciddi travmalar beklendiğini vurgulayan Trakya Üniversite Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, uyku bozukluğunun hafife alınmamasının altını çizerek, deprem korkusunun kimi hastalıklara neden olabileceğini ifade etti.

01.03.2023-16:04 - (Son Güncelleme: 02.03.2024-16:22) Uzman isim uyardı deprem korkusuyla uykusuz kalanlar dikkat

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler, ülke genelinde büyük üzüntüye neden oldu. Deprem gibi büyük bir doğal afeti yaşayan ve o zor durumdan sağ olarak çıkan vatandaşların uyku problemleri ortaya çıkabilir. Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, bu durumun uzun sürmesi halinde mutlaka uzmandan destek alınması gerektiğinin belirrti.

İHA’da yer alan haberde, büyük üzüntülere yol açan depremler ardından travma ve stres bozukluğu gibi çeşitli hastalıklara neden olabiliyor. Deprem toplumların ortak bir korkusu olup, kişilerde ise farklı izler bırakabiliyor 

Deprem tedirginliği 

Uyku halinde depreme yakalanırsam korkusu ile uykuya dalma ya da uykuyu sürdürme güçlükleri nedeniyle Prof. Dr. Öztürk, dikkatli olunması ve bu durumun hafife alınmaması gerektiğine vurgu yaptı.

Depresif duygu durumun belirtisi olarak ya da travma sonrası stres bozukluğu ile birlikte uykusuzluk gözlenebileceğini belirten Prof. Dr. Öztürk, deprem yaşayanlar ve depremde kayıpları olan bireylerde yalnızlık hissi, kendi değerini sorgulama ve depresyon ya da intihar düşünceleri olabileceğinden dolayı uyku sorunlarını ciddiye alarak dikkatli olmak gerektiğini ifade etti.

Uyku sorunları yaşayan depremzedelerin bir doktora danışarak alam vermesi gerektiğini belirten Öztürk, “Uykusuzluk sorununun bireyin hem sonraki yaşamında sağlıklı olma durumunu da etkileyebilir.” dedi.

Stres bozukluğuna neden olabilir

Stres bozukluğu ortaya çıkıyor

Uyku sorununun altta yatan bir depresyonun ya da stres sonrası bozukluğun nedeni olabileceğini ifade eden Prof. Dr. Öztürk, "Literatürdeki çalışmalara baktığımız zaman ilginç rakamlar var. 2000'li yıllarda, Çin'in Schun eyaletinde yaşanan 8 şiddetindeki depremde yapılan çalışmada depremzedeleri 10 yıl süreyle takip ediyorlar ve 10 yıl sonra (İnsomnia) ya da uykusuzluk yakınmasının yüzde 20'lerde olduğu gösteriliyor. Yine Japonya'da Kumamoto depremi sonrasında depremden 5 sene sonra uykusuzluk yakınmalarının yüzde 35'lerde olduğu gösteriyor. Bu çok büyük bir rakam. Yani neredeyse her 5 depremzededen birinde travma sonrası stres bozukluğu ortaya çıkıyor" şeklinde açıklamada bulundu.

"Üzerine düşülmezse bu sorun yıllarca sürebilir"

Oluşabilecek uyku şikayetlerinin deprem sonrasındaki erken bir zamanda, aylar içerisinde değil eğer üzerine durulmazsa yıllarca devam edebilecek kronik bozukluk haline gelebileceğini belirten Öztürk, , bu nedenle bir psikiyatri veya bir uyku uzmanıyla görüşerek altta yatan sebebin ortaya çıkarılması ve girişimin de ona göre yapılması gerektiğine dikkat çekti.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal