Uzman isim tek tek açıkladı: Ramazan’da yaşanan ağız kokusunu önleyen besinler

Ramazan ayından uzun süreli açık ve susuzluktan beraber ağız içerisinde kokuya neden oluyor. Kalan besin atıkları ve azalan tükürük bezi etkisi bu koku oranı artıyor. Ayrıca mide ve bağırsak sorunları yaşayanlarda oluşan durumun etkisini azaltmak için doğal yollar vardır. Ramazanda yaşanan ağız kokusu nasıl önlenir? Ağız kokusunu önleyen besinler…

04.04.2023-11:59 - (Son Güncelleme: 09.03.2024-17:12)

Ağız içi sağlığında en önemli etken olan tükürük, içerdiği asit maddesi sayesinde ağız içinde enfeksiyonlu hücreleri önlüyor. Ancak tükürükte enfeksiyon oluşabilir bu da ağız sağlığını kötü etkileyebiliyor. Diş aralarında birike besinler ve tükürüğün enfeksiyon kapmasının yanı sıra midedeki gıda atıkları da ağız kokusuna neden olmakta.

Yasemin’de yer alan habere göre, özellikle Ramazan ayında uzun süreli açlık ağız kokusuna neden olabiliyor. Ancak uzmanlar sahur ve iftarda bazı besinleri tüketerek ve olması gereken bakımın yapılması halinde bu durumun önüne geçildiğini belirtiyor. Yeterli yapılmayan ağız bakımı ertesi gün sosyal hayatı olumsuz etkiler. 

Ağız kokusunu önlemek için bunları yapın

Peki ağız kokusu neden olur?

- Gıda atıklarından kaynaklı ortaya çıkan diş tartarları

- Diş etlerinin enfeksiyon kapması

- Yanlış yapılmış protezler 

- Doğru ve yeterli fırçalanmanın yapılmaması

- Diş aralarını temizlemede etkili olan diş ipinin kullanılmaması

- Ağız içerisindeki bakteri sayısını artıracak besinlerin tületilmesi gibi durumlar ağız kokusna neden olur. 

Ağız kokusu nasıl geçer?

- Kokulu ve asidik oranı yüksek gargaraların yapılması,

- Diş ipinin düzenli ve sağlıklı kullanılması,

- Düzenli ağız ve diş bakımı yapılmalı,

- Diş fırçası değişimine dikkat edilmeli,

- Günde iki defa diş fırçalanmalı özellikle Ramazan aylarında iftar ve sahur vakitlerinde ihmal edilmede yapılmalıdır.

İftar ve sahur arasında bu besinlerden tüketin! 

Çinkolu sakız

Çinkolu sakız diş aralarındaki dil yüzeyindeki kötü bakterileri azaltır. İftardan sonra çiğneyebilirsiniz.  

Yoğurt

Özellikle gece tüketildiğinde ertesi sabah yaşanan ağız kokusunu önler. Mide yemek borusu ve ağız içindeki atıkları temizlemede etkilidir. Düzenli tüketildiğinden ağız kokusu problemi tamamen ortadan kalkar. 

Karanfil

Restoranlarda yemeklerden sonra verilen karanfil içerdiği mentol maddesi hem ağız kokusunu giderir hem ağzı sağlığını olumlu etkiler.

Tarçın

Ağız içi anfeksiyon ve bakterileri azaltmada etkili olan tarçın çiğ olarak tüketildiğinde gün boyu ağzı kokusunu önler. İftardan ve sahurdan sonra bu uygulamayı yapmak etkilidir. 

Kahve

Gıda atıkları sülfür bileşeninin oluşmasına neden olur. Bu atıkalr kötü kokuya neden olur. Yüksek antioksidan içeren kahve ağız içindeki bu maddenin çözülmesini sağlar. İftardan sonra bir fincan içilmesi tavsiye edilir. 

Maydanoz ve Nane

Çiğ olarak tüketilmesi gereken bu iki bitki ağız içini temizleyen doğal besinlerden en etkili olanlarıdır. İftar sahur arası tüketilmesi önerilir. 

Limon bu besinlerden sadece biri

Limon

Çözücü maddeler sayesinde ağız içindeki enfeksiyonlu bakterileri azaltarak ağzı ve diş sağlığını olumlu etkilemenin yanı sıra yemek atıklarının bıraktığı kokuyu da giderir.

Elma

İçerdiği lif sayesinde tükürük bezlerinin daha sağlıklı çalışmasını destekler. Aynı zamanda yemek borusundan mideye kadar enfeksiyonlu bakteri sayısını azlatığından temiz bir nefes alıp vermeye yardımcı olur. İftar sonrası ara öğünde elma yiyerek tükürük bezlerinde biriken enfeksiyonlu hücreleri temizlemiş olursunuz.

Peynir

Yemekten sonra bir parça peynir ağız içindeki asit oranını düşürdüğünden çürük oluşumunu önler. Aynı zamanda peynir tükürük içindeki ait oranını da dengelediğinden oluşma ihtimali olan bakteri sayısını azaltır.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal