Dünyayı büyük bir hızla etkisi altına alan koronavirüs sürekli bir şekilde mutasyona uğruyor. Türkiye’de de hızlı bir yayılım halinde olan Omicron, uzmanlar tarafından 'müjde' olarak değerlendirilmeye alınıyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Nurullah Dikmen, Omicron varyantının delta ve diğer varyantlara kıyasla akciğere tutulum oranının bir hayli düşük olduğunu belirterek, önemli açıklamalarda bulundu.
DAHA HIZLI YAYILIYOR AMA HASTALANDIRMA ORANI DÜŞÜK
Kısa bir süre sonra pandeminin bitecek olduğunu beklediklerini dile getiren Uzm. Dr. Nurullah Dikmen, açıklamalarına şu şekilde devam etti:
'Şu anda gündemimiz Omicron varyantı. Daha önceden yaygın varyant, delta varyantıydı. Delta, Omicron’a göre daha hasta yapıcı özelliğe sahipti. Buna bir ‘müjde’ diyebiliriz. Omicron daha hızlı yayılıyor ama hastalandırma oranı oldukça düşük. Bunu 3-4 ay gibi bir sürede pandeminin biteceği müjdesi gibi algılıyoruz. Acile başvuru yüzdesi deltada yüzde 15’ken, Omicron’da bu oran yüzde 5’lere düştü. Hastaneye yatma riski deltada yüzde 4’te oranındayken Omicron’da ise yüzde 2’ye düştü. Hatta solunum cihazına bağlanma oranı da diğer varyantlara göre yüzde 80’e kadar düşüş var. Yani evde, ayakta geçirilen bir varyant hastalığını görüyoruz. Bulaşıcılığı fazla ama hastalandırıcı özelliği diğer varyantlara göre oldukça az'
Bulaşma hızı yüksek, ölüm oranı ise düşük seyreden Omicron varyantının bilim dünyası içerisinde pandeminin sonunu getirip getirmeyeceği ise bir tartışma konusu olmuş durumda.
OMİCRON'DA AKCİĞER TUTULUMU DELTA'YA GÖRE DAHA AZ
Varyantların akciğer tutulumları hakkında da açıklamalarda bulunan Dikmen, şu ifadeleri kullandı:
'Delta varyantına yakalanan hastalarda akciğer tutulumunun daha fazla olduğunu görüyoruz. Omicron varyantına yakalanmış bir hastanın akciğer filmine baktığımızda ise deltaya göre çok az kaldığını görebiliyoruz. Bu da Omicron geçiren bir hastanın, delta varyantına yakalanan bir hastaya göre daha rahat nefes aldığını gösteren bir durumdur.'