Kabine Toplantısı sonrası gündem dair önemli açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir süredir üzerinde çalışılan 'Milli Uzay Programı'! ile ilgili bilgiler verdi. 18 yaş ile 45 yaş arası tüm vatandaşlar için uzaya yolculuk müjdesini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Milli Uzay Programı kapsamında bir vatandaşımızı uzaya gönderme projesini resmi olarak başlatıyoruz" diyerek programla ilgili detayları paylaştı. Bu açıklamaların hemen ardından ise uzaya gitme programının başvuru şartları ve 'Uzaya.gov.tr' başvuru ekranı ile ilgili araştırmalar hı kazandı.
Uzaya yolculuk programında görev tanımı
Milli Uzay Programı kapsamında Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı vesilesiyle bir Türk vatandaşı, gerekli olan tüm eğitimleri tamamladıktan sonra Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilecek. Bu misyonda ise Türkiye’nin insanlı ilk uzay görevi de gerçekleşmiş olacak. Bilim insanlarına uluslararası alanda deney yapma imkanı sağlayacak olan programda görevi yerine getirecek olan T%ürk vatandaşı yapılan başvurular sonrası titizlikle seçilecek.
Başvuruların tamamlanmasının hemen ardından ilk olarak 2 aday belirlenecek ve bu adaylar TUA veya TÜBİTAK bünyesi çerçevesinde istihdam edecekleri. 10 (on) yıl mecburi hizmet yükümlülüğü altına girecek olan adaylar, gerekli olan astronot eğitimlerini başarı ile tamamlamalarının ardından en başarılı olan astronot adayı yaklaşık olarak 10 gün sürecek olan Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu uzay görevini yerine getirebilmesi için 2023 yılında Uluslararası Uzay İstasyonuna gönderilecek.
Uzay yolculuğu başvuru şartları neler?
Milli Uzay Programı kapsamında uzaya gönderilecek olan adayların bazı şartları yerine getirmeleri gerekecek. Bunlardan ilki 45 yaşından küçük olması gerekirken mühendislik, fen bilimleri, temel bilimler, fen bilimleri ve temel bilimler alanları eğitimi görmüş olmaları ya da tıp fakültesi lisansının ellerinde olması istenecek. Çok iyi derecede
İngilizce bilen adayların başvuru yapabilecekleri programda adayların 149.5 ile 190.5 santimetre boy aralığına ve aynı zamanda 43 ile 110 kilogram aralığında bir ağırlığa sahip olmaları isteniyor.
Başvuru yapacak olan adayların her iki gözünde de doğal olarak gözlük ve kontakt lensle düzeltmeler sonrası yüzde 100 oranında (Snellen20/20) görme keskinliği aranıyor. Adayların muayeneleri sırasında tansiyon problemi olup olmadığına da bakılacak ve tansiyon problemi olanların başvuruları alınmayacak.
Milli Uzay Programına başvuru yapacak olan adaylarda aranana diğer genel şartlar ve sağlık kriterlerinden bazıları ise şöyle;
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- 23 Mayıs 1977’den sonra doğmuş olmak,
- Kamu haklarından yasaklanmamış bulunmak,
- Renkli görme bozukluklarından herhangi birine sahip olmamak,
- Protez kullanmıyor olmak ve vücudunda platin/vida bulunmamak,
- Tüm eklemler için normal hareket açıklığına ve işlevselliğine sahip olmak,
- Kan basıncı/tansiyonu 155/95 altında olmak, kronik kalp ve damar sistemi rahatsızlığı olmamak,
- Panik bozukluk, anksiyete bozuklukları, psikotik bozukluk, bipolar bozukluk, intihar düşüncesi, uyuyamamazlık (insomnia) veya diğer ağır kişilik bozukluklarından birini yaşamamış olmak,
- Alkol, uyuşturucu/uyarıcı madde veya ilaç bağımlılığı yaşamamış olmak,
- Karanlık, yükseklik, hız, kaza, kalabalık, boğulma/nefessiz kalma, dağınıklık, yalnızlık/izolasyon, kapalı/dar alan korkusu olmamak,
- Epilepsi, titreme (tremor), MS (multiple skleroz), inme (felç) gibi sinir sistemi rahatsızlıkları yaşamamış olmak.
Uzaya yolculuk için nasıl başvuru yapılır?
Uzaya yolculu programı için başvurular, 'uzaya.gov.tr' adresinden giriş yaparak yapılacak. Başvurular, 23 Haziran 2022 saat 20:23'e sona erdirilecek. Başvurularda ilk aşamayı geçen adaylardan ek bilgi olarak belge ve doğrulama talepleri istenilecek. Programa başvuruları kabul edilen adaylar gerekli testlerde, tetkiklerden ve muayenelerden geçirildikten sonra İngilizce dil yeteneği için düzenlenen mülakata alınacaklar.
Mülakattan önce ya da sonra uygulanacak olan kapsamlı değerlendirmelerin süreci boyunca elenen adaylar herhangi bir hak iddiasında bulunamayacaklar ve süreçlerin tamamlanmasından sonra başvuru yapan adayların içinden şartları tam olarak yerine getiren 2 aday TUA veya TÜBİTAK 10 yıl bünyesinde istihdam edecek ve 2023 yılında 2 adaydan birisi Uluslararası Uzay İstasyonu'na çıkarılacak.