01.01.2022-09:35 (Son Güncelleme:01.01.2022-09:35)


1

Kilo vermek isteyenler 2022 yılını ‘kilo vermek için yeni bir sayfa’ olarak düşünsün diyen Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun kilo vermek isteyenler için altın değerinde tavsiyelerde bulundu.



2

Kilo vermek isteyenlerin gece yarısını geçmeden uyuması gerektiğini söyleyen Dursun, ''Uykusuz kaldığınız günlerde ortalama 500 kalori daha fazla tüketirsiniz'' dedi.



3

Zayıflama önerilerine değinen Dursun, şunları kaydetti: ''Saat başı 200 ml su tüketin; bunu günde 3 litreye tamamlayın! Susuzluk ile yeme isteğini karıştırmayın ve dengeli beslenmeye özen gösterin''



4

Bitki çayının önemine ilişkin konuşan uzman diyetisyen, ''Her gün 2 kupa beyaz çay için. Beyaz çaydaki polifenoller, metabolizmayı dinç tutmak için önemli bir kaynaktır. Gün içinde aktif olduğunuz saatlerde her saat başı tempolu 300 adım atın.''



5

Kilo alımında market alışverişlerinin önemli bir faktör olduğunun altını çizen Dursun, ''Markete giderken mutlaka alışveriş listesi yapın ve ihtiyaç dışında market listesinin dışına çıkmayın, liste dışı gıdalar almayın. Mutfağa giren her şey bir gün mutlaka tüketilir ve bu da ek kilo anlamına gelir. Bu sebeple marketten gereksiz, abur cubur ya da zararlı gıdalara almayın'' diyerek tavsiyelerde bulundu.



6

Hayvansal gıdaların tüketiminin azaltılmasının önemli olduğuna dikkat çeken Dursun, ''Özellikle doymuş yağlar insülin direnci ve kalp hastalıkları ile yakından ilişkilidir. Obezite ile beraber kalp krizini tetikleyebilir. '' dedi.



7

Meyve ve sebze tüketimini 5 porsiyona yükseltilmesi gerektiğinin söyleyen Dursun, şunları söyledi: ''Günlük vitamin, mineral, posa ihtiyacının büyük kısmı meyve ve sebzelerden karşılanmaktadır. Özellikle mevsiminde meyve ve sebze tüketimi kilo yönetimini kolaylaştırır''



8

Beslenme önerilerine devam eden uzman isim, ''Kuruyemişleri çiğ olarak tercih edin. Kavrulmuş ve tuzlu yemişler, 10 gramda 50 kaloriye yakın enerji içerir. Kontrolsüz tüketimde hızlı kilo aldırabilirler'' diye söyledi.



9

Balık tüketiminin önemine değinen uzman diyetisyen, ''Haftada 2 gün deniz balıkları tüketin. Çünkü omega3, selenyum, çinko gibi birçok bağışıklık güçlendirici besin öğesi, deniz ürünlerinde bulunur. Bu besinler aynı zamanda kalp damar sağlığını koruyarak, kolesterolü düşürmeye yardımcı olur'' diyerek diyet öğünlerinde balık tüketiminin gerekliliğinin altını çizdi.



10

Tuz kullanmanın yüksek tansiyona yol açacağını söyleyen Dursun, ''Sadece yemekleri pişirirken yarım çay kaşığı kadar tuz kullanın. Yüksek tuz tüketimi hipertansiyona ve iştah artışına neden olabilmektedir. Tuz yerine limon ve sirke ilave ederek yemeklere lezzet katabilirsiniz'' diyerek önerilerini sonlandırdı.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR