Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Nejat Altıntaş, az uykunun Alzheimer ve kansere yol açabileceğini belirtti.
Uykusuzluğun ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade eden başhekim Altıntaş, ''Uykusuzluk Alzheimer hastası yapıyor. Özellikle 6 saatin altında uyuyan insanlarda prostat, kolon ve meme kanseri riski de daha fazla'' diye uyardı. Uyku süresinin önemine değinen uzman isim, ''6 saatten az uyku ölüm oranını 3 kat, 8 saatten fazla uyku ölüm oranını 2 kat artırıyor'' dedi.
Kaliteli uyku Alzheimer riskini önlüyor!
Uyku ve Alzheimer hastalığı arasındaki bağlantıyı dile getiren Doç. Dr. Altıntaş şunları kaydetti: ''70 yaş üzerindeki 4 kişiden birisi Alzheimer. Beynimizin içerisinde bir madde birikiyor, bu madde beyni çöplüğe çeviriyor. Çöplüğe dönen beyinde unutkanlıklar başlıyor, çeşitli hastalıklar oluyor. Bunun sebebi beyinde biriken maddedir. Uyku esnasında beyin hücrelerini destekleyecek alanlar açılıyor. Beyin dışında bir su var bu da hücrelerin arasına girerek orada birikmiş maddeleri uzaklaştırıyor. Bu sadece uyku esnasında oluyor.''
Hangi saatlerde uyunmalı?
Doç. Dr. Altıntaş, 24.00 ila 03.00 arasında uykuya dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek, ''Sağlığımız için mutlaka uyumamız gerekiyor. Genelde eşler arasında şiddetli kavgalar ve yaralamalar gece 24.00'den sonra meydana geliyor. Çünkü insanlar uyuyamadığı için beynin ahlak yapısı veya düşünme yetenekleri kayboluyor" dedi.
Gebelikte kalitesiz uyku otizme yol açıyor!
Bebek sağlığı açısında hamilelerde uykunun önemine vurgu yapan Doç. Dr. Altıntaş, "Doğan 20 çocuktan birisi otistik. Etrafınıza bakınca bir sürü otistik çocuk göreceksiniz. Bunun sebebi çevre kirliliği, telefon kirlilikleri arttı. Yapılan bir araştırmada fareleri uyutmadığınızda doğan farelerin yüzde 30'unda otizm açığa çıkıyor. Anne, hamileliği esnasında düzgün uyuyamazsa doğacak çocuğu ya geri çekilmenin içerisinde oluyor ya da otistik oluyor. Yapılan bir araştırmada bir hafta boyunca uyumayan veya 4 saat uyuyan insanlardaki Kovid-19'a karşı gelişen antikor seviyesine baktıkları zaman, onların antikor seviyesi uyuyan insanlara göre yüzde 50 daha az." diyerek açıklamaları sonlandırdı.
En etkili uyku getiren şeyler nelerdir?
Ne yapsak uyuruz diye kara kara düşünenler için uyku getiren doğal yöntemleri bir araya getirdik. İşte uyku getiren yiyecekler ve öz yağlar…
Bazı öz yağlar, kaliteli bir uyku için doğal bir çözümdür. Uyku sorunu yaşayan kişiler roma papatyası, yağı, sandal ağacı yağı, lavanta yağı, Kabe samanı yağı, Ylang ylang yağı ile uykusuzluğu ortadan kaldırabilir.
Uyku getiren yiyecekler ise; ballı süt, muzlu süt, naneli papatya çayı, yoğurt, ayran, elma, badem, kayısı ve kavundur.
Uyku süresinizin gelmesine rağmen halen daha uyku sorunu yaşıyorsanız aşağıdaki yöntemlerle bu dertten kurtulabilirsiniz.
- Uyumadan son bir saat önce mavi ışık ekrandan uzak durun.
- Her gün aynı saatte uyumaya özen gösterin.
- Uyumadan 10 dakika önce egzersiz yapın.
- Tok veya çok aç yatmamaya dikkat edin.
- 21 gün boyunca her gece aynı saatte yatağa girerek alışkanlık
oluşturun ve erken kalkın.
- Nikotin ve kafein miktarınızı azaltın.