Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, TÜ Genç Yeryüzü Doktorları Topluluğu tarafından çevrim içi düzenlenen ‘Pandemi ve Uyku’ panelinde, sağlıklı ve düzenli uyku uyumanın, vücut sağlığı açısından oldukça önemli etkilere sahip olduğunu söyledi.
Standart bir uyku süresinin bulunmadığını, yeterli uyku süresinin kişiden kişiye değiştiğini belirten Öztürk, yapılan çalışmaların, günde 7-8 saatlik uyku süresinin toplumun büyük çoğunluğuna yeterli geldiğini ortaya koyduğunu söyledi.
BİYOLOJİK OLARAK İHTİYAÇ DUYULAN UYKUYU ALMAMIZ GEREKİYOR
Prof. Dr. Öztürk, biyolojik anlamda ihtiyaç duyulan uykunun sağlanmasının sağlık açısından önemli bir yere sahip olduğunu söyleyerek, konuşmasına şöyle devam etti:
‘Yapılan araştırmalara göre toplumun yüzde 8'i, 5 saatten az uyuyor bunlara kısa uyuyanlar diyoruz. Bir de 10 saatten az uyduğunda bir takım sorunlar yaşayan uzun uyuyucular var. Bunlarda toplumun yüzde 2'sini oluşturuyor.
Bu genetik olarak belirlenen bir şey olduğu için uyku süremizin kendi elimizle arıttırılması gibi bir şey söz konusu değil. Biyolojik olarak hangi uyku süresine ihtiyacımız varsa o sürede uykuyu almamız gerekiyor.’
Öztürk, uykunun homojen bir sürece sahip olmadığını ve uykunun her evresinde farklı işlevleri yerine getirdiğine dikkat çekti.
‘BİREY YATTIKTAN SONRA UYKUSUNU BİR BÜTÜN HALİNDE UYUMALI’
Yatağa yatıldığı zaman uykuya dalma ve derin uyku sürecine geçilmeye başladığını aktaran Öztürk, şu ifadeleri kullandı:
‘Derin uykudan yaklaşık 100 dakika sonra REM dediğimiz rüyalarla ilişkili olan ilk döneme giriyoruz. Bu süreç birkaç dakika sürer. Ardından tekrar derin uykuya dalıyoruz. Yine belli bir süre sonra ikinci REM dönemine giriyoruz. Bu dönem ilk döneme göre biraz daha uzundur. Daha sonra derin uykular azalıyor ve REM'lerin süresi uzuyor.
Gece ilk yattığımız zaman beyin ilk önce kendisini dinlendirmeye yarayan derin uykusunu uyuyor sonra da bir takım işlemler yaptığı, beynin uyanıklık kadar aktif çalıştığı REM uykusunu gerçekleştiriyor. Uykunun her süreci farklı evrelerden oluşuyor. Erişkin bir birey yattıktan sonra uykusunu bir bütün halinde uyumalı. Parçalamaması gerekiyor. Bir tane 6 saatlik uykuyla iki tane 3'er saatlik uyku birbirine eş değer değildir. Çünkü siz 3 ya da 4 saat uyuyup uyandığınız zaman, araya bir uyanıklık aldığınız zaman, sonra tekrar yatınca uyku sürecini başa sarıyorsunuz.’