Meyve ve sebze fiyatlarındaki bu rakamlar görenler şaşkına uğruyor. Dalında 2 lira olan elma markette 9 liraya kadar uzandı. Tarlada 63 kuruşluk kuru soğan 2.5 liraya kadar geldi. Üreticide litresi 4.46 lira olan süt 12 lirayı aştı aşacak.
Üretici ile market arasındaki fiyat farkı bir türlü kapanmak bilmiyor. Özellikle havaların soğuduğu ocak ayında bu fark iyice açılmış vaziyette. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verilerine göre; sebzeve meyve üretici fiyatları ile market fiyatları arasında 4.5 kata varan değişimler görüldü. Ocakta elma 4.4 kat, kuru soğan ve portakal 3.9, yeşil mercimek 3.4 kat, marul ve nohut 3.2 kat, limon 3.1 kat, süt 2.8 kat fazlaya tüketiciye satıldı. Dalında 2 lira olan elma markette 8.79 liraya çıkarken, üreticide 1 litresi 4.46 lira olan süt markette 12.48 liraya yükseldi.
ÇİFTÇİ TARLAYA GİDEMEDİ
Açıklanan verilere göre, enflasyonun da bir numaralı faili olan gıda fiyatlarındaki bu artışta üreticilerin payı en az seviyede. En çok acıyı üreticiler çekiyor. Bu işin sefasını aracılar ve son satış noktaları sürüyor. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, fiyat değişimlerinin sebeplerini ise şu ifadelerle açıkladı: 'Ocaktaki soğuk hava ve kar yağışı nedeniyle üretici tarlaya gidemedi, hasat zorlaştı. Seralarda ısınma maliyeti arttı. Soğuğa bağlı verim düştü, ürünler geç yetişiyor yani arz kısıtlandı. Narenciye donlardan etkilendi. Lojistik maliyeti arttı.'
SOĞUK VE KARLI HAVADA SEBZELER YAVAŞ YETİŞİYOR
Ürünlerin kar altında kalması nedeniyle hasat yapılamadığına dikkat çeken Şemsi Bayraktar, soğukta hasat sürelerinin uzadığını dile getirdi. Şemsi Bayraktar şu konulara değindi:
Salatalık, kabak, yeşil fasulye, biber, domates, patlıcanda içinde bulunduğumuz dönemde arz örtü altından sağlanmakta olup, hava sıcaklıklarının düşmesi ile birlikte bitki gelişiminin yavaşlamasına bağlı olarak hasat edilen ürün miktarındaki azalma fiyat artışına yol açtı. Kışlık sebzelerden ıspanak, pırasa, lahana, karnabahar gibi ürünlerde de düşük hava sıcaklıkları nedeniyle ürünlerin yavaş gelişmesinin yanı sıra tüm ülkemizi etkisi altına alan düşük hava sıcaklıklarının kışlık sebzeleri olumsuz etkilemesi de fiyatlarda artışa yol açtı. Kuru soğanda rekolte fazlası var. Üretici ihracatta yeni pazarlar bulunmasını talep ediyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin müdahale etmesini istiyor.'
ENFLASYON YÜZDE 50.91 ARTTI
Türkiye enflasyonu için de öncü kabul edilen İstanbul enflasyonu dün açıklandı. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) verilerine göre; perakende fiyatlar ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 13.78, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50.91 arttı. Böylelikle 2002’den bu yana en yüksek yıllık enflasyon olarak açıklandı. Ocak ayında perakende fiyatlarda bir önceki aya nazaran; ulaştırma ve haberleşme harcamalarında yüzde 26.69, sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 21.51, konut harcamalarında yüzde 17.19, gıda harcamalarında yüzde 13.81 artış görüldü.