Kazılar bu yıl, insanlık tarihinin önde gelen filozoflarından, şair ve astronomi biliminin kurucusu Aratos’un anıt mezarında gerçekleştirildi. 70 gün süren kazılarda, anıt mezarın detayları ortaya çıkarılırken, bölgenin UNESCO Kültür Mirasına girmesi için de çalışmalar sürüyor.
1999 yılında Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde başlayan kazı çalışmalarının bu yıl 21’incisi gerçekleştiriliyor. Mersin’in merkez Mezitli ilçesinde yer alan ve sütunlu caddesi, höyüğü, antik limanı, su kemerleri, hamamı ve akropolleri ile dünya tarihi miraslarından birini oluşturan Tarihi M.Ö. 1500 yılına uzanan Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde bu yılki kazılar 20 Temmuz’da başladı. Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı başkanlığında sürdürülen kazılarda sona gelindi. 70 gün süren kazılarda, anıt mezarın detayları ortaya çıkarıldı.
'BU YIL MİMARİ YIL İLAN EDİYORUZ'
Kazı Başkanı Prof. Dr. Yağcı, Soli Pompeipolis kazılarına 20 Temmuz’da başladıklarını ve bugün itibariyle tamamladıklarını belirtti. Bu süre zarfında zaman zaman 20 kişiye ulaşan kazı ekibiyle çalışma yaptıklarını kaydeden Yağcı, 'Ekip Aratos’un erken imparatorluk dönemine tarihlenen mezarında temizlik ve belgeleme çalışmalarını gerçekleştirdi. Bu çalışmalar sonucunda anıt mezar olarak adlandırılan mimaride oldukça ayrıntılar keşfedildi. Bunun üzerine çalışmalarımız sürecek. Orta bölümdeki temizlik çalışmalarını tamamladıktan sonra, restorasyon aşamasına geçilecek ve Aratos’un mezarı ziyarete açılacak. Önemli buluntu derken her yıl Soli Pompeipolis’de yeni bir buluntu grubu çıkıyor. Örneğin bazı yıllar heykeller çıkabiliyor. Bu yıl da mimari yıl olarak ilan ediyoruz. Burada anıt mezarın ayrıntıları ortaya çıkarıldı. Bu çok önemli. Çünkü şimdiye kadar bilinmeyen Soli Pompeipolis’in farklı bir dönemi açığa çıkarıldı. Buda Soli Pompeipolis’in ünlülerinden biri olan Aratos’a ait. Hem tarihsel hem arkeolojik açıdan hem de bilim tarihi açısından bu çalışma çok önemli' açıklamasında bulundu.