Türk sinemasının yıllar önceki çekim hatalarını kimse fark etmemişti
Meşhur filmdeki hata yıllar sonra ortaya çıktı
Zevkle izlediğimiz filmlerdeki güldüren çekim hataları...
Unutulmazlar arasında yer alan 'çöpçüler kralı' filminde ayşen gruda, terliğini cama atmadan önce camın çatlak olduğu görülüyor.
Bu sahnede terlik camı kırmazsa diye düşünülerek, cam önceden çatlatılarak zayıflatılmış.
Başrollerinde şener şen ve ilyas salman'ın rol aldığı türk sinemasının efsaneleri arasında gösterilen 'çiçek abbas' filmindeki hata yıllar sonra fark edildi.
Çiçek abbas filminde, nikahı basmaya gidildiği esnada minibüsü kullanan kişinin ilyas salman olmadığı ortaya çıktı. mahallelinin yardımıyla çalıştırdığı minibüsle sevdiği kızı nikah masasından almaya giden çiçek abbas minibüsü sürüyor gibi gözüküyor.ancak dikkatli bakınca direksiyon koltuğunda oturan kişinin çiçek abbas (ilyas salman) olmadığı fark ediliyor.minibüs gitmeye başlayınca minibüse binen ayşen gruda ve sevdiği kişi de yolculuk sahnesinde minibüs içerisinde görünmüyor.
1974 yapımı 'mirasyediler' filminde sahneler arasında tezgahın üzerindeki kumaşlar ve müşteri birden yok oluyor.
1975 yapımı 'ateş böceği' filminde sahneler arasında necla nazır'ın gömleğinin değiştiği görülüyor. izmir'de çekilen filmdeki bu görüntüler sahneler arasında devamlılık hatası olarak nitelendiriliyor.
Necla nazır'ın üzerindeki beyaz renkli gömlek, tarık akan'ın kovalama sahnesi sonrasında mavi renkli olarak görülüyor.
Battal gazi film serisi, cüneyt arkın'ın 1971-1974 yılları arasında baş rolünü oynadığı dört filmden oluşan seridir.
Senaryo yazarlığı ve yönetmenliğini osman f. seden'in üstlendiği, 1978 yapımı 'yüz numaralı adam' filminde kemal sunal'ın şaban rolünde sevmediği kızın ağabey ve arkadaşlarından kaçarken tren raylarında arkada bulununan kişi açı değişimi sonrası görünmüyor.
Cüneyt arkın'ın başrolünü oynadığı 1971 yapımı 'malkoçoğlu ölüm fedaileri' filminin bir sahnesinde arka planda bir araç kadraja giriyor.otomobillerin icat olmadığı 'sırp krallığı ve türkler arasındaki savaş' yıllarındaki hikayeyi anlatan filmde bir aracın görünmesi dikkat çekiyor.
Arapların emeviler devrinde yaşayan tarihi kahramanı abdullah battal’la isim benzerliği olduğu düşünülürse battal gazi'nin gerçek bir türk kahramanı olduğunu söylemek gerekir. ömrünü bizanslılar'la savaşarak geçirmiştir. gazilerin önderi oluşunun yanında ermiş olması diğer bir yönüdür.
Battal gazi bunların yanı sıra, yenilmezliği, cömertliği ve yardımseverliğinden dolayı nesilden nesile söylene gelmiş atı ve kılıcı ile de zihinlerde yer tutmuş bir serdengeçtiler başıdır. türk tarihinde cihad ruhunu yaşatan efsanevi bir hale bürünmüş, güç üstü haller sahibi bir kimsedir. bu yüzden hayatı menkıbeleşmiştir. ebu muhammed cafer bin sultan hüseyin bin abbas el-haşimi türk menkıbesine göre malatya’da doğmuş ve abbasiler zamanında yaşamıştır.
Nerede öldüğü belli değildir. anadolu’da seyyid gaziden başlayarak doğu türkistan’a kadar onun için birçok türbe ve makamlar vardır. halk muhayyilesi, islamiyet için rumlara karşı savaşından dolayı, peygamber efendimizin sülalesinden geldiğini kabul etmiş ona seyyid sıfatını vermekten çekinmemiştir. çeşitli kaynaklar 742-43 (h.121-123) yılında öldüğünü kaydederler.
Şahıs olarak destanının yanında türk halk şiirine de geniş bir şekilde konu teşkil etmiştir. hacı bektaş veli hazretlerinin bile onun makamını ziyaret ettiği velayetnamesi’nde zikredilmiştir. hatta evliya çelebi, istanbul’daki kız kulesi’nin, kral kantur’un kızını battal’dan korumak için onun şam’da bulunduğu bir zamanda yaptırdığını yazmıştır. bilindiği gibi bu alperenler devrinde kayser kızları, islam savaşçılarına gerekli kolaylıkları gösterirler ve kalelerin içten fethedilmesini sağlarlardı.