Üniversitede Psikoloji Okumak İsteyenlere Özel Rehber

Üniversite tercih dönemi yaklaştıkça üniversite bölümleri araştırılmaya başlıyor. Bu rehberi psikoloji okumak isteyenler için hazırladık. Psikoloji bölümü mezunları ne iş yapar? Psikoloji nedir?

16.06.2021-16:10 - (Son Güncelleme: 16.06.2021-16:10) Üniversitede Psikoloji Okumak İsteyenlere Özel Rehber

Üniversite tercih dönemi yaklaştıkça öğrenciler bölümleri ve üniversiteleri araştırmaya başlıyor. Psikoloji bölümünde okumayı isteyen üniversite adayları için psikoloji bölümünün içeriğini ve çalışma alanlarını derledik. 

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ NEDİR?

Psikoloji, davranış ve zihin bilimidir. Psikologlar; algı, duygu, kişilik, dikkat, kişiler arası ilişkiler gibi olguların üzerinde durarak akıl, beyin ve davranışları inceler. Psikolojide bilinçli ve bilinçsiz tüm davranışlar, düşünceler, duygular incelenir. Psikoloji kapsamı geniş bir alandır. Kişisel gelişim, spor, sağlık, sosyal davranış gibi birçok alt dalı vardır. Aynı zamanda psikoloji bölümünde, psikolojinin klinik psikoloji gibi deneysel alanlarına dair de eğitim verilir.

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜ HANGİ PUAN TÜRÜNDEN ALIYOR?

Psikoloji bölümü üniversiteler dört yıllık bir eğitim verir. Psikoloji bölümleri eşit ağırlık puanı ile öğrenci alır. Psikloloji okumak isteyen öğrencilerin TYT ve AYT sınavlarına girmeleri gerekir. TYT de adaylara 120 soru sorulur, sadece TYT puanı ile iki yıllık bölümlere girilebilir. Bu sebeple psikoloji okumak isteyen öğrencilerin AYT sınavına da girmeleri gerekir. AYT, Eşit Ağırlık kısmında öğrencilere 40 matematik, 24 edebiyat, 10 Tarih ve 6 coğrafya olmak üzere toplam 80 soru yöneltilir.

PSİKOLOJİ MEZUNLARI HANGİ UNVANI ALIR?

Psikoloji mezunları psikolog unvanı alırlar. Farklı sertifikalar alarak belli alanlarda uzmanlaşabilirler. Örneğin; çift terapisi eğitimi… Bu tarz eğitimlerle belli bir psikoloji alanı seçilerek o alanda uzmanlaşabilir. Psikologlar; insanın davranışları altında yatan fizyolojik, biyolojik ve bilişsel süreçleri araştırırlar. Özellikle zihinsel işlevlerin bireysel ve sosyal davranışlardaki rolünü anlamaya çalışırlar.

PSİKOLOJİ’DE BÖLÜMÜ DERSLERİ NELER?

Eşit Ağırlık puanıyla girilen bölümde üniversite müfredatlarında yer alan psikoloji dersleri şöyle; Psikolojiye Giriş, Psikolojide Yöntemler, Sosyal Psikolojiye Giriş, İstatistik ve Araştırma Yöntemi, Bilişsel Psikoloji, Araştırma Yöntemleri, Sosyal Psikoloji, Gelişim Psikolojisi, İleri İstatistik ve Araştırma Yöntemleri, Kişiler Arası İletişim, Beyin ve Davranış, Endüstriyel Psikoloji, Bilişsel Psikoloji Araştırma Atölyesi, Dikkat ve Hareket, Bilişsel Sinirbilim, Sosyal Psikolojinin Kuram ve Uygulamaları, Hatırlama ve Düşünme, Öğrenme, Bilişsel ve Sosyal Gelişim, Psikolojide Deneysel Yöntemler, Psikolojide Süpervizyonlu Araştırma, Bireysel Farklılıklar ve Kişilik

Genel anlamda üniversitelerde Psikoloji Bölümünün müfredatında bu dersler bulunuyor. Fakat üniversitelere göre dersler değişiklik gösterebiliyor. Özellikle her üniversitelere göre seçmeli dersler değişiklik gösterir.

PSİKOLOJİ BÖLÜMÜNÜN ÇALIŞMA ALANLARI

Psikoloji mezunları eğer klinik psikolog olarak çalışmak istiyorlarsa, klinik psikoloji yüksek lisansı yapmak zorundadırlar. Aynı zamanda Milli Eğitim Bakanlığı kadrosunda rehber öğretmen, psikolog ve psikoloji öğretmeni olarak çalışabilmek için KPSS sınavına girmek gerekir. Burada pedagojik formasyonu olanlara öncelik tanınır.

Psikoloji bölümü mezunları, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Kadrolarına atanabilir. Fakat Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunları, Psikologların alındığı her kadroya alınamaz.

Psikoloji mezunlarının özel sektörde çalışma alanları;

Özel Hastaneler

Reklam Şirketleri

Halkla İlişkiler Ajansları

Araştırma Şirketleri

Şirketlerin İnsan Kaynakları Departmanı

Eğitim Kurumlarının Rehberlik Merkezleri

Dershanelerde

Özel Eğitim Kurumları

Ölçe- Değerlendirme Merkezleri

İşletmelerin personel seçimi, Pazar araştırmaları ve ergonometri birimleri


Psikoloji mezunlarının devlet kurumlarında çalışma alanları; 

Devlet ve Araştırma Hastaneleri

Sağlık Bakanlığında

Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri

Valilikler

Belediyeler

Sağlık Müdürlükleri

Emniyet Genel Müdürlüğü

Askeri Kurumlar

Yükseköğretim kredi ve yurtlar

Çocuk Esirgeme Yurtlar

Çocuk Mahkemeler

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 

Üniversitelerin Mediko-Sosyal Birimleri

Adalet Bakanlığı

Cezaevleri

Aile Mahkemeleri

Huzurevleri

Yaşlı Bakım Merkezleri

Denetimli Serbestlik Birimleri

İl Afet Müdürlükleri 

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

DİĞER TERCIH REHBERI HABERLERİ

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal