Uluslararası Af Örgütünün raporunda, Suriye’de Rusya’nın desteklediği Esed rejim güçlerinin ülkenin kuzeydoğusunda gerçekleştirdiği saldırılarla uluslararası hukuku delerek "savaş suçu” işlediği kaydedildi.
İngiltere merkezli Uluslararası Af Örgütünün (Amnesty International) hazırladığı 40 sayfalık raporda, Suriye’de Esed rejim kuvvetlerinin 5 Mayıs 2019 ve 25 Şubat 2020 tarihleri arasında İdlib, Hama ve batı Halep’te sivillere düzenlediği saldırılarında 18 tıbbi tesis ve okulun vurulduğu ifade edildi.
Esed rejimi ve Rusya kuvvetlerinin gerçekleştirdiği saldırılarda uluslararası hukukun pek çok kez delindiği bildirilen raporda, “Bu ihlaller savaş suçu teşkil ediyor” denildi.
Hazırlanan raporda, birçoğu bu sene ocak ve şubat aylarında gerçekleştirilen saldırılar arasında 29 Ocak’ta Ariha’da bir hastane çevresinde 11 sivilin yaşamını yitirmesine yol açan Rus hava saldırısına da yer verildi.
74 KİŞİYLE GÖRÜŞÜLDÜ
Raporda, düzenlenen saldırıdan kurtulan bir doktorun “O kadar çaresiz hissettim ki. Dostum ve meslektaşım ölüyordu, dışarıda çocuklar ve kadınlar çığlık atıyordu. Hepimiz felç olmuştuk” sözleri kullanıldı. Doktorun ifadelerine göre sivil savunma kuvvetleri 2 gün boyunca hedef alınan binadan cansız bedenleri çıkardı.
Af Örgütü raporunda Esed rejiminin İdlib kentinde 25 Şubat'ta düzenlenen ve 3 kişinin hayatının kaybettiği okul saldırısında uluslararası hukukta yasaklanmış misket bombası kullandığı ifade edildi.
Rapor hazırlanırken düzenlenen saldırıların tanıkları, evlerini terk etmek zorunda bırakılanlar, yerel ve uluslararası yardım örgütleri ve Birleşmiş Milletler personelinin da aralarında olduğu 74 kişiyle röportaj yapıldığı kaydedildi.
"İNSANİ ACİL DURUM EŞİ GÖRÜLMEMİŞ NİTELİKTE"
Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktörü Heba Morayef, verdiği demeçte, son olarak düzenlenen saldırıların sivil halk arasında terör yaratmaya yönelik yaygın ve sistematik bir durum haline geldiğini kaydederek “Suriye’deki 9 yıllık krizin standartlarına göre bile İdlib’e yönelik son saldırıların neden olduğu göç ve insani acil durum eşi görülmedik niteliktedir” diye konuştu.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) çağrı yapan Heba Morayef, bölgeye dönük sınır ötesi yardıma devam edilmesini talep etti.
Direktör Morayef, Rusya’nın da Esed rejimine askeri destek vermesiyle ve direkt olarak yasa dışı hava saldırıları düzenlemesiyle "savaş suçlarına ve insanlığa karşı suçlara" ortak olduğunu dile getirdi.