22 Nisan tarihinde Rusya Savunma Bakanlığı’ndan şöyle bir açıklama yapılmıştı:
"13 Nisan'da mühimmat patlaması sonucunda çıkan yangınla Moskova kruvazöründe büyük bir hasar meydana geldi. Mürettebatın yangın söndürme çabaları sonuç vermedi. Geminin hasar görmemesi için verilen mücadelede 1 asker öldü, 1 asker yaralandı, 27 kişi kayboldu. Kalan 396 mürettebat, kruvazörden bölgedeki Karadeniz Filosu gemilerine tahliye edilerek Sivastopol'a sevk edildi"
Açıklamalar ve yaşananlar birbirini tutmuyor
Ukrayna’nın Rusya’ya ait Moskova gemisini batırmasının ardından iddialar peş peşe geliyor. Yabancı basında yer alan haberlere göre, Rusya, Moskova’dan henüz vazgeçmiş sayılmaz. Putin, gemideki önemli ekipmanların ve Rusya devleti için kritik olan her şeyin hızlı bir şekilde bulunması ve battığı yerden çıkarılarak koruma altına alınması için verdiğini açıkladı.
Rusya Devlet Başkanı’nın Karadeniz bölgesine 8 adet gemi çıkarttığını ve Moskova gemisinin bulunduğu yeri çember içine aldırarak kurtarma çalışmalarının bu şekilde sürdüğü aktarıldı.
Putin gemide ne arıyor?
Tüm bu gelişmelerin üzerine akıllara bu gemide ne olduğu sorusu geliyor. Yetkili isimler gemide Ruslara ait şifreler ve bazı füzeler olduğunu düşünüyor. Henüz patlamamış olan füzeleri kurtarmak isteyen Putin’in bir diğer taraftan cesetleri de almak istediği belirtiliyor.
Öyle ki gemide bulunan askerlerin yakınları Kremlin’i suçlamış ve bu olay büyük yankı uyandırmıştı. Birkaç gün önce Rusya’daki karşı medya kuruluşuna açıklamalar yapan bir Rus askerinin annesi, Rus donanmasının amiral gemilerinden olan Moskova kruvazöründe 40 askerin yaşamını yitirdiğini çok sayıda askerin yaralandığını öne sürmüştü.
Ailelerden büyük tepki geldi
Moskova kruvazöründe görevli Rus askerlerinin aileler ile yapılan görüşmelerin bulunduğu haberde, “Moskova Kruvazörüne gitmeden önce gizlilik sözleşmesi imzalattılar. Oğlumun görevlilik bilgilerini size anlatamam. Korkuyorum. İnanın çok korkuyorum. Oğlumun güvenliğini düşünmek zorundayım. Oğlum 15 Nisan’da beni aradı. ‘Anne böyle bir zamanda böyle bir karmaşa yaşanacağını düşünmemiştim. Gördüklerimi ayrıntılı olarak anlatamam. Bu çok korkunçtu. 40 kişi öldü birkaç kişi kayboldu. Birçok yaralı var. Yaralıların birçoğunun uzuvları koptu. Büyük patlamalar vardı.” açıklamaları kaydedildi.
Araştırmada ilk sırayı Kommuna gemisi alıyor
İki Dünya Savaşı’nda da görev alan Kommuna gemisinin başı çektiği 8 gemilik bu araştırma ekibinin bir de denizaltı üyesi bulunuyor. Odessa’dan Sivastopol’a kadar giden, karadan 150 kilometre mesafede bulunan, Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’da konumlanmış donanma üssünün açıklarında yapılan çalışmalar Rusya tarafından tüm dünya tarafından gizlenmek istiyor.
Denizde batmış halde bulunan gemide şifre çözücü aletler, telsiz kayıtları gibi eşyaların olduğunu tahmin eden yetkili isimler, Vladimir Putin’in bu ürünlerin yabancı ekipler tarafından ele geçirilmesinden endişe ettiği aktarılıyor.
II. Dünya Savaşı’ndan beri en büyük donanma kaybı
Moskova gemisinin kaybolması akıllara II. Dünya Savaşı’ndan sonra yaşanmış bir diğer büyük kayıp olan ‘Belgrano’ hadisesini hatırlattı.
İngilizlerin batırdığı bir gemi olan Belgrano gemisi, o dönemde en büyük donanma kaybı olarak adını yazdırmıştı. 185 metre uzunluğunda olan devasa gemiyi ABD donanması inşa etmiş ve ardından Arjantin’e satılmıştı.
Füzeler gemiyi vurduktan 20 dakika sonra Kaptan Hector Bonzo gemiyi terk etme direktifinde bulunmuş ve toplamda 772 mürettebat birkaç gün içerisinde kurtarma botlarıyla karaya alınmıştı.
1982 senesinde patlak veren bu saldırının emri, o zaman İngiltere Başbakanı olan Margaret Thatcher uyarınca verilmişti.