Ukrayna AB üyesi oldu mu, Ukrayna Avrupa Birliği'ne girdi mi?

Rusya-Ukrayna arasında devam eden savaş sonrasında birçok devlet Ukrayna'nın Avrupa Birliği (AB)'ne girmesi için mektup yayınladı. Peki, Ukrayna AB üyesi oldu mu, Ukrayna Avrupa Birliği'ne girdi mi? Avrupa Birliği'ne üye 8 ülkenin ortak yayınladıkları mektupta Ukrayna'ya acilen AB aday statüsü verilmesi gerektiğini vurgulandı.

06.03.2022-00:16 - (Son Güncelleme: 06.03.2022-00:17) Ukrayna AB üyesi oldu mu, Ukrayna Avrupa Birliği'ne girdi mi?

Ukrayna ve Rusya arasında devam eden savaşla birlikte birçok ülkeden Ukrayna'ya destek geldi. Bazı ülkelerin cumhurbaşkanları ise Ukrayna'nın Avrupa Birliği'nde yer alması için ortak bir mektup yayınladı. Ukrayna'nın AB'den aday statüsü verilmesi için ortak mektup yayınlayan ülkeler arasında Çekya, Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Slovakya ve Slovenya yer almaktadır.

Ukrayna AB'ye girdi mi

Ukrayna AB üyesi oldu mu?

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne (AB) katılımı için yapılacak resmi başvuruyu imzaladı.

Çekya, Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Slovakya ve Slovenya liderleri, Ukrayna Devlet Başkanı Vlaimir Zelenskiy'in imzaladığı Avrupa Birliği üyeliği için yapılan resmi başvuru sonrasında ortak bir açıklamada bulundu. Ukrayna'ya AB aday statüsünün acilen verilmesi gerektiği bildirilen açıklamada, "Biz, AB üyesi olan Çekya, Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Slovakya ve Slovenya Devlet Başkanları olarak Ukrayna'nın AB üyeliğini hak ettiğine tam olarak inanıyoruz. Bu nedenle AB üye devletlerini Ukrayna'ya azami siyasi destek vermeye ve AB kurumlarının Ukrayna'ya AB aday statüsü vermek için bir an önce adımlar atmasına ve katılım müzakerelerini başlatmasına izin vermeye çağırıyoruz. Bu kritik anda Ukrayna ve halkıyla tam dayanışmamızı yineliyoruz" denildi.

Ukrayna henüz Avrupa Birliği üyesi konumunda değildir. Fakat Avrupa Birliği'ne aday ülke konumunda yer almaktadır.

Ukrayna-Avrupa Birliği ilişkileri

Avrupa Birliği ve Ukrayna arasındaki ilişkiler, Ukrayna-Avrupa Birliği Ortaklık Anlaşması ve Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Bölgesi (DCFTA) aracılığıyla şekillenmektedir. Ukrayna, Doğu Ortaklığı ve Avrupa Komşuluk Politikası kapsamında öncelikli bir ortaktır. AB ve Ukrayna, işbirliğinin ötesine geçerek, kademeli ekonomik entegrasyon ve siyasi işbirliğinin derinleştirilmesine giderek birbirleriyle daha yakın bir ilişki aramaktadır.

2012 yılında başlatılan ortaklık anlaşması, Ukrayna hükümeti tarafından anlaşmanın imzalanması için hazırlıklarını 21 Kasım 2013'te askıya aldı. 28-29 Kasım 2013 tarihlerinde Vilnius'ta yapılan AB zirvesine katılan Rusya yanlısı Viktor Yanukoviç'in başkanlığı sırasında, ortaklık anlaşmasının başlangıçta imzalanması planlanmıştı fakat imzalanmamıştı. Ortaklık anlaşmasının imzalanmasını erteleme kararı, AB yanlısı Yevromaydan hareketine yol açtı. Bu hareket, 2014 Ukrayna devriminden sonra Yanukoviç'in ve hükümetinin parlamento tarafından azledilmesine yol açtı. O zamandan beri Ukrayna, 21 Şubat 2019 Ukrayna Anayasası'nda yer alan Avrupa Birliği'ne entegrasyon ve katılım için çabalamaktadır.

Ortaklık Anlaşmasının siyasi kısmı 21 Mart 2014 tarihinde yeni Başbakan Arseniy Yatsenyuk tarafından imzalandı. Bu sırada Avrupa Birliği, yolsuzluk yaptığı iddia edilen Rus ve Ukraynalıların varlıklarını dondurarak ve Ukrayna'ya mali yardım sağlayarak Ukrayna'yı istikrara kavuşturmaya çalıştı. Ukrayna-Avrupa Birliği Ortaklık Anlaşmasının ekonomik kısmı yeni Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko tarafından 27 Haziran 2014 tarihinde imzalanmıştır. 1 Ocak 2016'da Ukrayna, AB ile DCFTA'ya katıldı. Ukrayna vatandaşlarına 11 Haziran 2017'de herhangi bir 180 günlük süre boyunca 90 güne kadar Schengen Bölgesine vizesiz seyahat hakkı tanındı ve Ortaklık Anlaşması resmi olarak 1 Eylül 2017'de yürürlüğe girdi.

Şubat 2019'da Verkhovna Rada, Ukrayna Anayasası'na NATO ve Avrupa Birliği üyeliğine giden yolu yasal olarak dahil etti. Anayasanın önsözünde, "Ukrayna halkının Avrupalı ??kimliği ve Ukrayna'nın Avrupa ve Avrupa-Atlantik rotasının geri döndürülemezliği" ve Sanatta yer alan ifadeler. 102 devlet başkanının yetkilerini genişletti: "devletin Avrupa Birliği ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'ne tam üyelik kazanma stratejik yolunun uygulanmasının garantörü" oldu.

Ukrayna, 2030 yılına kadar Avrupa Birliği'ne katılmak amacıyla 2024'te AB üyeliğine resmen başvurmaya hazırlanıyor.

Ukrayna, karayolu, demiryolu, feribot ve yürüyüş ve bisiklet yolu ile 33 sınır geçişi ile toplamda yaklaşık 2.235 kilometre uzanan dört Avrupa Birliği üye devletiyle (Macaristan, Polonya, Slovakya ve Romanya) ortak sınırlara sahiptir.

YORUM YAZ..
Modal