Tuz Gölü Depolama Projesi Tam Gaz İlerliyor

SOCAR AQS Genel Müdürü Ramin İsayev, "Türkiye'de Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Genişletme Projesi kapsamında gaz depolama alanlarının oluşturulması için planlanan 40 kuyu açıldı." açıklamasında bulundu.

27.05.2020-14:03 - (Son Güncelleme: 27.05.2020-12:10) Tuz Gölü Depolama Projesi Tam Gaz İlerliyor
SOCAR AQS Genel Müdürü Ramin İsayev, "Türkiye'de Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Genişletme Projesi kapsamında gaz depolama alanlarının oluşturulması için planlanan 40 kuyu açıldı." açıklamasında bulundu.

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi'nin (SOCAR) sondaj birimi SOCAR AQS Genel Müdürü İsayev, Türkiye'de Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Genişletme Projesi boyutunda gaz depolama yerlerinin oluşturulması için hedeflenen 40 kuyunun açıldığını ifade ederek, "Operasyonlarımız planladığımız tarihin önünde başarıyla devam ediyor. 40 kuyudan 17’sinde sondaj işlemi bitti. 6’sında da çalışmalar başladı. Ekim sonunda projeyi bitirmeyi planlıyoruz." diye konuştu.

İsayev, AA muhabirine açıklamasında, konu olan projenin toplam ederinin 103 milyon dolar düzeyinde olduğunu belirtti

Her kuyunun maliyetinin derinliğine ve niteliğine göre değiştiğine faakt 2 ile 2,5 milyon dolar düzeyinde harcama yapıldığına dikkat çeken İsayev, Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Genişletme Projesi'nin SOCAR AQS’nin portföylerindeki en ciddi projelerin başında geldiğini belirtti.

Proje boyotunda Türkiye'de açılacak kuyulardan en fazla verim sağlanması ve kuyuların vaktinde teslim edilmesi hususunda faaliyetlerin titizlikle uygulandığını belirten İsayev, şu ifadelerle devam etti:

"Dünya genelinde yeni nesil coronavirüs (Covid-19) salgını ilan edildikten sonra biz de harekete geçtik. Azerbaycan'daki ve Türkiye'deki operasyonlarımızda çalışan arkadaşlarımızın sağlıkla ilgili tedbirlerini aldık. Çalışma sahalarında tıbbi destek, test desteği gibi temel ihtiyaçlar karşılandı. Bu noktada partnerimiz IC İçtaş İnşaat, ayrıca Türk Hükümeti ve Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) bizlere yardımcı oldu. İstenilen çalışma ortamını sağladık. Hiçbir çalışanımızda hastalık tespit edilmedi. Bizim için her bir çalışanımız ve aileleri çok kıymetli. Şirketimizin en önemli özelliği çalışanlarımıza verdiğimiz kıymettir. Çalışma alanlarımızı tamamen izole ettik."

İsayev, Türkiye'nin enerji arz güvenliğine fayda sağlayacak gaz depolama yerlerinin hazırlanmasının planlanan takvimin ilerisinde başarıyla sürdüğünü aktararak, "Türkiye'de Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Genişletme Projesi kapsamında gaz depolama alanlarının oluşturulması için planlanan 40 kuyu açıldı. 40 kuyudan 17’sinde sondaj işlemi bitti. 6’sında da çalışmalar başladı. Bu yılın Ekim sonunda projeyi bitirmeyi planlıyoruz. Türkiye ve Azerbaycan'ın enerji dünyasındaki konumlarını güçlendirmesi adına yeni fırsatlar oluşturma çabalarımız devam edecek." diye konuştu.

DÜŞÜK PETROL FİYATLARI VE SALGIN SONRASI "YENİ NORMAL"
İsayev, coronavirüs salgını sürecinde küresel ekonomik aktivitenin yavaşlamasıyla mart ayının başında petrol üretim kesintisi konusunda üretici ülkeler arasındaki anlaşmazlığın birleşmesi neticesinde petrol fiyatlarının küresel enerji tarihinin en ciddi çöküşünün olduğunu ve bir varil petrolün 60 dolar düzeyinden 20-30 dolar düzeyine gerilediğini hatırlattı.

Düşük petrol fiyatlarının dengelenmesinde salgın sonrası meydana gelecek arz talep dengesinin mühim olduğunu ifade eden İsayev, "Azerbaycan’da ve SOCAR AQS’nin operasyon yürüttüğü diğer sahalarda düşük petrol fiyatlarının ortaya çıkardığı yeni piyasa şartlarını takip ediyoruz. Türkiye’deki projemizde düşük petrol fiyatlarından kaynaklanan sıkıntı yaşanmadı. Şirketimizi yeni piyasa şartlarına adapte etmek için de çalışıyoruz." açıklamasında bulundu.

Firma olarak, salgın döneminin getirdiği "Yeni Normal" yaşama uygun adımlar attıklarından da bahseden İsayev, şu ifadeleri kullandı:

"SOCAR AQS hiç hesapta olmayan salgına yönelik bir bütçe ayırdı ve gerekli yerlerde kullanılmak üzere devreye soktu. Bunun yanında hem Bakü'deki ana merkezde hem de Türkiye'deki ofislerimizde çalışma düzeninde teknolojik destekli iletişimi benimsedik. Mobil ofis ve virtual ofis düzenine geçtik. Böylelikle işlerimizi yürütmemiz için avantajımız oldu. Ayrıca fiziksel anlamdaki operasyonlarımızda da gerekli önlemleri alarak, çalışma düzenimizde aksaklık yaratmadık."

2 kısımdan oluşan Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama tesisinin ilk bölümünde 12 yer altı gaz depolama kavernası (suni mağara) mevcut. Var olan 680 milyon metreküp kapasiteye ulaşan tesisin tam kapasite devreye alınmasıyla 1,2 milyar metreküp gazın depolanması amaçlanıyor.

Tuz Gölü Doğal Gaz Yer Altı Depolama Genişletme Projesi boyutunda yapılan ikinci kısmında kurulacak 40 kavernada 4,2 milyar metreküplük doğal gaz depolanabilecek. Böylelikle konu olan 2 tesiste, 2023 yılına kadar Türkiye'nin toplam gaz tüketiminin neredeyse % 10'una karşılık gelecek 5,4 milyar metreküplük gaz depo edilmiş olacak.
DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal