Tuz ve sodyum genellikle karıştırılır. Sodyum, yiyeceklerde kendiliğinden bulunan bir mineraldir. Yemekleri tatlandırmak için kullandığımız sofra tuzu ise bir karışımdır.
Vücudun belli bir oranda tuza ihtiyacı vardır. Fakat her şeyde olduğu gibi tuzunda fazla tüketimi sağlık için oldukça zararlıdır. Doğal gıdalar ile vücudunuza alacağınız sodyum ise kaslarınızın kasılmasına ve sinirlerin ateşlenmesine yardımcı olur. Mineraller arasındaki denge oldukça hassastır. Bu nedenle tüketirken oldukça dikkat etmeniz gerekiyor.
Örneğin, çok fazla tuzlu yiyecek tükettiğinizde, kan dolaşımınızda fazla sıvı birikmeye başlar. Böbrekleriniz tüm sıvıyı filtreleyemez, bu sebeple sıvı damarlarınızda kalır ve kan duvarlarını zorlar. İlerleyen zamanla bu yüksek tansiyona, böbrek hastalığına, kalp hastalığına ve felce sebep olabilir.
Yeni beslenme önerileri, 14 yaşın üzerindeki çocukların ve yetişkinlerin sodyum alımını günde 2.300 miligrama düşürmelerini tavsiye edilmektedir. Bu, günde yarım çay kaşığını geçmemek demektir.
TUZ ALIMINI AZALTMAK İÇİN 8 ALTERNATİF
Limon Suyu
Tuz, yüksek tansiyona önemli bir katkıda bulunmanın haricinde, şişkinlik ve su tutmanın 1 numaralı suçlusudur. Genelde bir yemeğin tadı olmadığında, biraz aside ihtiyaç duyar, sanıldığı gibi tuza değil. Salatalara, buharda pişirilmiş veya sotelenmiş sebzelere, ızgara balık veya tavuğa, soslara ve çorbalara limon ekleyin. Kendinizi limon suyuyla da sınırlamayın; misket limonu, portakal, mandalina ve greyfurt suları da yemeğe ekleyebileceğiniz alternatifler arasında.
Limon suyu çorbalar, et yemekleri ve tavada kızartmalar dahil olmak üzere tuz eklediğiniz her tarifte kullanılabilir. Balık ve tavuğun üzerine taze limon suyu sıkabilir, sotelenmiş sebzelere bir bir miktar limon suyu ekleyebilir ve ek tuz olmadan lezzet katmak için fırınlanmış ürünlerde kurutulmuş limon kabuğu kullanmayı tercih edebilirsiniz.
Sarımsak
Tuza alternatif olarak verilebilecek bir diğer besin ise sarımsak. Yemeklere lezzet veren çiğ sarımsak, kavrulmuş sarımsak ise tatlı bir lezzet sağlar. Tavuğa, balığa, kırmızı ete ve sebzelere sarımsak ekleyin.
Sarımsak, mükemmel bir antioksidan kaynağıdır. Bu bitkiyi düzenli olarak kullanmak, tansiyonunuzu ve iltihaplanmayı azaltmak gibi çeşitli şekillerde sağlığınızı iyi yönde etkileyecektir.
Tuz ilave etme ihtiyacını azaltmak için tuzlu tariflerde taze veya kuru sarımsak tercih edebilirsiniz.
Soğan
Yemeklerin vazgeçilmez tatlarından bir diğeri olan soğan ise tuz için tercih edebileceğiniz alternatiflerden biri. Sarımsak ve soğanı birlikte kullanmak, sağlıklı kalmanıza yardımcı olan besinlerle dolu güçlü bir lezzet oluşturu.
Soğan ve sarımsak, çiğ veya pişmiş hemen hemen her türlü yemeğe yakışır. Özellikle güveçte, çorbalarda, kızartılmış veya kavrulmuş herhangi bir tabakta, domates bazlı makarna soslarında, burgerlerde ve köftelerde daha yoğun bir tat sağlar. Karamelize soğanın aroması, vejetaryen ve vegan yemeklerde de işe sıkça tercih edilir.
Kurutulmuş Domates
Kurutulmuş domatesler lezzetleri kadar lif ve C vitamini gibi besinlerle dolu mükemmel bir tuz alternatifidir. Tuzsuz, güneşte kurutulmuş domatesleri doğrayıp yumurtalı tabaklara ilave etmeyi, kızartmalara ve fırınlanmış ürünlere karıştırarak biraz lezzet katmayı bir deneyin. Güneşte kurutulmuş domates ürünü seçerken içeriğini iyice kontrol ettiğinizden emin olun. Tuzsuz veya düşük sodyumlu seçenekleri arayın.
Sirke
Eğer bir yemeğin tadı tuzsuz ise bir tutam sirke ekleyin. Sirke, birçok sosun arkasındaki yardımcı görevindedir. Elma sirkesi, beyaz sirke ve balzamik sirke ilave tuz ihtiyacını azaltıp tariflerin lezzetini artırabilirsiniz. Salatalarda sirke bazlı soslar tercih etmeyi, çorbalara az miktarda sirke eklemeyi veya tuzu azaltmak için makarna yemeklerine biraz balzamik sirke karıştırmayı unutmayın.
Acı Biber
Hem tuzu azaltmak istiyor hem de baharatlı tatlardan uzak kalmak istemiyorsanız, kırmızı biber kullanmayı deneyin. Taze, kurutulmuş ve toz halinde satılan bu ürün, etler, tahıllar, çorba ve sebzeler dahil olmak üzere çeşitli yemeklerde alternatif olarak kullanılabilir. Göz ve bağışıklık sağlığını destekleyen oldukça lezzetli bir A vitamini kaynağıdır. Baharatlı yiyeceklerin kilo verme üzerinde etkisi olduğu da herkes tarafından bilinmektedir
Kırmızı biber yoğun rengini beta-karoten, beta-kriptoksantin ve zeaksantin gibi karotenoidler adı verilen bitki pigmentlerinden alır. Karotenoidler güçlü antioksidan görevi görür, bu nedenle diyetinize kırmızı biber gibi karotenoid açısından zengin yiyecekler eklemek genel sağlığınız için oldukça fayda sağlar.
Kekik
Kekik, favori tariflerinize ilave tuz ihtiyacını azaltmak için taze veya kurutulmuş olarak kullanmak mümkün. Kekik, antioksidanlar ve antienflamatuar bileşikler açısından oldukça zengindir. Tadı da birçok yiyecekle iyi gider. Özellikle et, tavuk ve balıkla harika eşleşir. Ev yapımı soslarınıza da ayrı bir lezzet katabilir.
Dereotu
Dereotu C vitamini, provitamin A karotenoidleri ve kalp koruyucu flavonoid antioksidanlar açısından inanılmaz zengin bir bitkidir. Pek çok tarifte tuz yerine taze ve kuru dereotu kullanmayı deneyin. Balık, tavuk veya pişmiş sebzelere taze, doğranmış dereotu ilave edin. Ev yapımı soslarınızda kurutulmuş dereotunu deneyin. En sevdiğiniz tuzlu yemeklerinizde kuru dereotunu tuzla değiştirmeyi bir deneyin.