Gönülleri birleştiren ve kırk yıl hatırı olan Türk kahvesinin serüvenine birlikte bakalım...
Binlerce yıllık mutfak kültürü ile zenginliğini hem ulusal
hem de uluslararası alanda kanıtlayan Türk mutfağı, hammaddeye olan kolay
ulaşımıdır. Türk kahvesi geleneği ise farklı milletleri tek bir çatı altında
toplayan devlet geleneğinin sonuçlarından biridir. Türk kahvesinin diğer kahve
çeşitlerinden ayıran en önemli özelliği hazırlanma tekniğidir. Kendine özgü
aroması, telvesi ve köpüğü ile diğer kahvelerden daha yumuşak ve yoğundur.
Geleneksel yöntemlerle hazırlanan Türk kahvesi, yiyecek ve içecek kültürü
açısından oldukça özgün olan cezve ile hazırlanır ve özel fincanında servisi
yapılır.
OSMANLI DEVLETİ'NE KAHVE NE ZAMAN GELDİ?
Kahve kültürü dünyaya Mısır ve Habeşistan’dan yayılır.
Osmanlı Devleti’ne gelişi 1554 yılında Suriyeli iki girişimci tarafından İstanbul’a
getirilmiştir. Diğer bir rivayete göre 1517’de Yemen valisi içtiği kahvenin
tadını çok beğenerek İstanbul’a getirmesi ile Türk dünyası kahve ile tanışmış
olur. Kısa süre içerisinde çok beğenilen Türk kahvesi Osmanlı mutfağında en çok
aranan içecekler arasında yerini almıştır. 16. yüzyılda halk arasında
yayılmasıyla birlikte kahvehane kültürünü de beraberinde getirir. Edebiyat,
sanat ve felsefenin konuşulduğu kahvehanelerde insanı bir araya getiren en
önemli unsurlardan biri de Türk kahvesi olmuştur.