Haber365Özel-Ekonomi Servisi
Dünyanın en değerlisi olarak gösterilen Suudi Devlet Şirketi, Aramco, geçtiğimiz yıl Kral Selman bin Abdülaziz el- Suud tarafından halka arz edilmek istendi.
İlk etapta 2,4 trilyon dolar değer biçilen Aramco’nun fiyatına, Avrupalı yatırımcılar itirazla, değerinin bunun yarısı kadar olduğunda ısrar ederek, halka arza girmeyeceklerini belirttiler.
Ancak Kral Selman, rakamda ısrarlıydı. Gerekirse, özel davetliler ve Suudi yatırımcılarla halka arz gerçekleştirilecek, ama Aramco Hisseleri gerçek değerinden satılacaktı.
DAVUL S. ARABİSTAN’DA, TOKMAK AB’DE!
14 Eylül 2019’da, dünyanın en değerli şirketi olarak bilinen Aramco’ya 10 dronla gerçekleştirilen bir saldırı oldu.
Saldırının sonucunda, iki rafineride çıkan yangın, 2,4 trilyon dolar değer biçilen firmanın değerini, bir anda, 1,2 trilyon dolara düşürecekti. Petrolün şampanyası denilen, en değerli petrol rezervelerine karşılık, Suudi Arabistan, kendini koruyamıyordu.
Ne tesadüf ki, bu rakam, AB’nin halka arz söz konusu olduğunda en başta biçtiği fiyattı.
Saldırıyı Yemen’deki Husi’ler üstlendi.
Buna karşılık, kendisine verilen adreste patlama özelliği bulunan, hiçbir jammerden ya da engelleyici sistemden etkilenmeyen, son derece ileri bir teknoloji ile üretilmiş dronelar, Husi’lerin boyunu aşıyordu.
SELMAN, PATLAMAYLA MESAJI ALDI
Saldırı sonrası, Kral Selman İran’ı suçlasa da, Avrupalı yatırımcılarla yeniden masaya oturdu.
Anlaşmaya dair bilgiler gizli tutuldu, bununla birlikte, Kral Selman, mesajı almıştı.
Patlamadan 3 ay sonra Aralık ayının son haftasında, Suudi Aramco ilk halka arzını gerçekleştirdi. Şirketin yüzde 1,5 gibi küçük ve sembolik bir hissesi, 3 milyar dolara halka arz edilmişti.
Yani, şirketin değeri 2 trilyon dolar olarak kabul edilmiş, 1,1 trilyon dolar değer biçilen Apple, tahtından inmişti.
ARABİSTAN’IN TÜRKİYE AMBARGOSU
Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de, Yunanistan ve Fransa üzerinden, AB ile yaşadığı gerilimde, açık açık ‘Türkiye’ye AB ambargosu’ sopası gösterildi. Siyasi konjonktürde, tarafların masaya oturma sözleriyle, bu ambargonun dayanağı kalmamıştı.
Türkiye’ye, son aylarda Suudi Arabistan gümrük kapılarında, örtülü bir ambargo ile karşılaşıyordu.
Haber365 konuyu hem lojistik sektörünün bir oyuncusu hem de akademisyen şapkası olan, iş adamı Ali Çiçekli üzerinden geçtiğimiz ay iki ayrı haberle duyurdu. Çiçekli, özetle 1 Ekim itibariyle ambargoya resmiyet kazandırılacağını anlattı.
1 Ekim’de, Dünya Taşımacılık Devi Maersk, tek tek Türk müşterilerine ulaşarak, Suudi kapılarından, resmi bir ağızla Türk ürünlerinin geri çevrildiğini ve yüklemelerin gümrüğe terk edilebileceğini, ancak tüm masraflardan yine Türk şirketlerin sorumlu olacağını duyurdu.
Buna karşılık, Suudi Arabistan’ın ambargosu, resmen Türkiye’ye bildirilmemişti.
Başka bir anlatımla, Suudi Arabistan, uygulamaya aldığı, ambargoyu, gerekçelendiremediği için, Türkiye’ye ifade de edememişti.
TÜRKİYE SUUDİ PAZARI’NDA YÜKSELİYORDU
Türkiye’nin Suudi Arabistan'ın ticareti kör göze parmak misali yükselişteydi.
Türkiye'nin Suudi’lere dış satımı mayısta yüzde 50; haziranda yüzde 30 ve temmuzda da yüzde 21 yükselmişti. Yani, 2020’nin ilk 7 ayında Türkiye Suudi pazarına ihracatını iki katın üzerinde arttırmıştı.
Suudi Arabistan, küresel ticaretin en büyük ithalatçılarından biri konumunda.
Ve bu pazardan kimin ne kadar pay alacağı, ülkelerin insafına bırakılmayacak kadar önemliydi!
Türkiye’nin dış satımında, Suudi Arabistan yüzde 2 payı bulunuyordu.
Türkiye’nin ihracat sırlamasında, 15’inci ülke konumundaydı.
2020’DE, TÜRK ÜRÜNLERİNE REKOR
Türkiye, 3,3 milyar dolar dış satıma karşılık, S. Arabistan’dan, 3 milyar dolar ithalat yapıyordu.
2020 yılının Ocak-Temmuz döneminde, Türkiye’nin, demir ve demir dışı metaller ile işlenmiş madenler ve iklimlendirme ürünlerine yönelik Suudi’lerden gelen talep patlama yapmıştı.
14 Eylül 2019’da, Kral Selman’a diz çöktüren güçler, 2020’nin 1 Ekim’inde bir kez daha, bu kez Türkiye için devreye girmişti.