Türkiye istatistik kurumu (tüik), bitkisel ürün denge tabloları, 2018-2019 verilerini paylaştı.
Buğdayda yüzde 100'ü geçti
Toplam tahıl üretiminde en büyük paya sahip olan buğdayın yeterlilik derecesi yüzde 100,5, yem sanayinin en önemli girdilerini oluşturan arpanın yeterlilik derecesi yüzde 94,7, mısırın yeterlilik derecesi ise yüzde 70,3 olarak gerçekleşti. pirinçte yeterlilik oranı yüzde 69,2 olurken, kuru baklagillerde yüzde 91 seviyesinde gerçekleşti. kuru baklagillerin alt başlıklarına bakıldığında ise kuru fasulyede yüzde 72, kırmızı mercimekte yüzde 74,9 olan yeterlilik derecesi, yeşil mercimekte yüzde 86,8 seviyesinde. nohutta ise söz konusu oran yüzde 114 düzeyinde gerçekleşti. patateste yeterlilik derecesi yüzde 103,3 olarak gerçekleşirken, kuru soğanda yüzde 97,4 oldu.
Şekerde yüzde 90'a yakın
Yağlı tohumlar tarafında ise kolzada yüzde 132,9 olan bu oran, ayçiçeğinde yüzde 66,4, pamukta yüzde 104,3 olurken soya da sadece yüzde 5,7 olarak gerçekleşti. şeker pancarında yeterlilik derecesi yüzde 100 olan türkiye'nin şeker yeterlilik derecesi ise yüzde 89,4 düzeyinde.
kabukluda en yüksek bademde
sert kabuklu meyvelerde, 2018-2019 piyasa döneminde en yüksek karşılama düzeyi yüzde 445,5 ile fındıkta gerçekleşti. bademde yeterlilik düzeyi yüzde 82,3 olarak gerçekleşirken, cevizde yüzde 74,2 oldu. turunçgiller grubunda bulunan meyvelerin hepsinin portakal, limon, mandalina ve greyfurt) kendine yeterliliği bulunuyor. türkiye'nin toplam çay arzının büyük bir kısmı kendi üretiminden karşılanırken, çayın karşılama düzeyi yüzde 96,8 oldu.
Sebzede karşılama oranı yüzde 106
Toplam sebze ürünlerinde, 2018-2019 piyasa döneminde yurt içi üretimin, yurt içi talebi yeterlilik düzeyi yüzde 106,4 oldu. sebzelerde en yüksek karşılama derecesi havuçta yüzde 113,8 iken, domateste yüzde 110,6, sakız kabakta ise yüzde 109,1 olarak gerçekleşti. tüik'in ürün denge tabloları, tarımsal ürünlerin arz kaynaklarını ve kullanım şekillerini belirli bir referans dönemi boyunca kıyaslayarak gösteriyor. karşılama derecesi; bir bölgenin kullanılabilir üretiminin (iç üretim) o bölgenin talebini ya da yurt içi kullanımını (insan, hayvan ve endüstrinin bütün ihtiyaçlarını) ne ölçüde karşılayabileceğini ortaya koyuyor. değerin, 100'den az olması, üretimin yurt içi talebi tam olarak karşılayamadığını gösteriyor. 100'den yüksek olan bir değer, normal iç ihtiyaçları geçen, ihraç edilebilir ve/veya stoklanabilir miktarların varlığını gözler önüne seriyor.
Et üreticilerinden açıklama
Türkiye süt, et, gıda sanayicileri ve üreticileri birliği (setbir) yönetim kurulu başkanı tarık tezel, ülkedeki et ve süt sanayisinin yeni tip coronavirüs (covid-19) salgınını atlatacak ve ülkeyi doyuracak kapasiteye sahip olduğunu açıkladı. tezel, et ve süt sektörüne coronavirüs salgınının yansımalarına karşı yürüttüğü hazırlıklar konusunda yorumlarda bulundu. setbir çatısı altında hizmet veren üreticilerin uluslararası ve türkiye'deki hijyen mevzuatına göre üretim yaptığını ifade eden tezel, vatandaşların da ürün alırken bu kurallara uyan ve tarım ve orman bakanlığı tarafından işaret edilen üreticileri tercih etmesi gerektiğini kaydetti. tezel, türkiye gıda sanayisinin her dönemde hijyen hususunda sert tedbirlerle üretim yaptığına dikkati çekerek, "üretimin her aşamasında gerekli analizleri yapıyoruz. bu, gıda üretiminde birincil önceliğimizdir. sağlık bakanlığımızın öngördüğü tedbirler, zaten gıda üretim sürecinde uyguladığımız hijyen koşullarıydı. vatandaşlarımızın da yasal mevzuata göre üretim yapan markaların önemini anlamış olmasını bekliyoruz." şeklinde konuştu.
Makarna üreticileri: kimse panik yapmasın, türkiye'yi makarnaya boğarız
Coronavirüsün türkiye'de de tespit edilmesi sonrası vatandaşlar marketlere hücum ederken, e-ticaret sitelerinden 17 tl'ye ulaşan fiyatlarla satılan makarna konuşuluyor. makarna üreticileri, "iç piyasa tüketimi yıllık 650 bin ton. üretim kapasitesi ise 2.9 milyon ton. kimse panik yapmasın. her ev makarnaya boğulur" şeklinde konuştu. talep arttı, açıklama geldi: 2 yıl yetecek stoğumuz var yeni tip coronavirüs (covid-19) salgını sebebiyle son 5 gün içinde bakliyata olan talep yüzde 30 yükseldi. marketlerde fazla talep dolayısıyla, geçici veya o anlık azalma olmuş olabileceğini kaydeden ulusal baklagil konseyi başkanı abdullah özdemir, ürün tedariki noktasında sıkıntı olmadığını, herkese 2 yıl yetecek kadar ürünün stoklarda bulunduğunu söyledi.
Yumurta üreticilerinden
Yumurta üreticileri merkez birliği (yum-bir) başkanı ibrahim afyon, türkiye'de vatandaşların ihtiyacı olan yumurtayı fazlasıyla üretme kapasitesinin bulunduğunu ifade ederek, "81 milyon insanımız günlük 100 milyon yumurta tüketse bile biz tedarikini ve lojistiğini aksatmayız. yumurtada stok yapılmasına gerek yok." şeklinde konuştu.
Halcilerden stok açıklaması
Türkiye halciler federasyonu başkanı yüksel tavşan ise "telaş edecek, panik yapacak bir durum ya da sıkıntı yok, elimizde yeterli ürün var." şeklinde konuştu.
'türkiye'de kolonya hiçbir zaman bitmez'
Coronavirüse türkiye’de geç rastlanılması ve bu sürecin sağlık bakanlığı tarafından iyi yönetilmesinin ihracata iyi yönde katkı sağladığını ifade eden bursa ticaret ve sanayi odası (btso) kimya sektörü konsey başkanı ilker duran, "türkiye şu anda hijyen ürünleri konusunda dünyada aranan ülke hâline geldi. türkiye'de kolonya hiçbir zaman bitmez" şeklinde konuştu.