Geçtiğimiz haftalarda Rusya’nın tek taraflı olarak feshettiği tahıl koridoru anlaşmasında yaşanan kriz, dünya genelinde büyük bir gıda krizini de beraberinde getirme riskini taşıyordu. Fakat Cumhurbaşkanı Erdoğan önderliğindeki Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında yeni patlak veren tahıl krizini, yoğun bir diplomasi trafiğiyle ağırlaşmadan sonlandırdı. Rusya ve Ukrayna’nın dışında ABD, BM ve AB, Türkiye’ye tahıl krizi konusundaki çabaları için teşekkür etti.
Dünya için vazgeçilmez
Günlük düzenlediği basın toplantısında sorulara yanıt veren ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Rusya'nın yeniden Karadeniz Tahıl Girişimi anlaşmasına dönmesindeki rolünden dolayı Türkiye'ye teşekkür etti.
Rusya'nın Ukrayna tahıl ve tahıl ürünlerinin dünyaya ihraç edilmesini kolaylaştıran Birleşmiş Karadeniz Tahıl Girişimi Anlaşması'na dönmesinden memnuniyet duyduğunu ifade eden Price, bu anlaşma sayesinde şu ana kadar 10 milyon metrik ton tahılın Ukrayna'dan çıkarıldığını hatırlatarak, anlaşmayı dünya için "vazgeçilmez" olarak niteledi. Türkiye'nin tahıl nakliyatının yeniden başlamasındaki rolüne dikkat çeken Price, bir soru üzerine "Türk müttefiklerimizin çabalarını derinden takdir ediyoruz. Aslında Türkiye'yi ve BM Genel Sekreteri'ne müteşekkir olduğumuzu söyledim. Türkiye'nin kritik desteği ve daha sonra Ukrayna'nın, son olarak da Rusya'nın mutabık kalması ile oluştu. Genel Sekreter ve Türkiye'nin bu anlaşmayı tekrar rayına sokmasına müteşekkir ve minnettarız" ifadelerini kullandı.
Türkiye devreye girdi
Ukrayna basını ise Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin tahıl anlaşmasının devam etmesi için oynadığı aktif rol için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ettiğini yazdı. Üst düzey Ukraynalı bir yetkili, Türkiye ve Birleşmiş Milletler'e teşekkürlerini iletti. Türkiye'nin Rusya'ya baskı yaptığı ve bu baskı sonucunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in fikrinin değiştiğini belirtti.
AB’den teşekkür açıklaması
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrel, Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimi anlaşmasına dönmesindeki rolü nedeniyle Türkiye'ye teşekkür etti. Borrel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "AB, Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimi'ne dönme kararındaki rolleri dolayısıyla BM ve Türkiye'ye minnettar. Yiyecekler asla bir savaş silahı olarak kullanılmamalıdır. Tahıl ihracatı, gıda krizini ele almak için çok önemli" dedi.
Anlaşma sonrası fiyatlar düşüşe geçti
ABD merkezli Bloomberg anlaşmanın ardından tahıl fiyatlarında düşüş yaşandığını yazdı. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından geçtiğimiz pazartesi günü yapılan açıklamada, anlaşma doğrultusunda Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden dünyaya sevk edilmesi için Karadeniz'de oluşturulan güvenlik koridorunda gemi trafiğinin durdurulduğu bildirilmişti.
Türkiye uluslararası basında gündemde
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ilan edilen gelişme dünya basınında geniş yer buldu. İngiliz BBC gelişmeyi 'Rus U dönüşü' başlığı ile duyurdu. Haberde "Rusya, Karadeniz üzerinden tahıl ihracatına desteğini askıya almasından günler sonra, anlaşmaya katılımını yeniden başlatmak için Türkiye ile anlaştı" denildi. Al Jazeera haberinde ilk anlaşmanın da Türkiye'nin çabalarıyla yapıldığına vurgu yaptı. Alman DW haberi 'Rusya tahıl anlaşmasına geri döndü' başlığı ile okurlarına duyurdu. Haberde bu gelişmenin Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından AK Parti'nin meclis grup toplantısında açıkladığı bilgisinin altı çizildi. İngiliz Guardian gazetesi Rusya'nın geri adım attığına vurgu yaparak "Rus lider geri adım attı ve bu hareket aynı zamanda Türkiye'nin artan etkisini de gösteriyor" yorumunda bulundu.
Alman Focus dergisinin internet edisyonu ise ise haberinde "Rusya yeniden tahıl anlaşmasına katılıyor. Görünen o ki, yine bir adamın arabuluculuk çabalarının rolü büyük: Recep Tayyip Erdoğan" ifadelerine yer verdi. France 24 bu gelişmeyi "Rusya, Erdoğan'ın arabuluculuğunun ardından tahıl anlaşmasına yeniden katıldı" başlığıyla okurlarına duyurdu.