Bir süredir tüm dünyanın mücadele verdiği koronavirüs salgınında en önemli adım, şüphesiz ki Kovid-19 aşıları. Türkiye bir süredir Koronavac aşısı üzerinde Faz-3 çalışmalarını gerçekleştiriyordu. The Lancet’ten gelen habere göre yapılan araştırmanın sonuçları yayımlandı.
Salgın ilk olarak Çin’de görülmüştü ve yine ilk olarak koronavirüs salgınını önlemek için geliştirilen aşıda Çin tarafından üretildi. Türkiye’de yürütülen ve Koronavac Faz-3 çalışmasıyla ilgili veriler, aşının virüse karşı yüzde 85,5 koruma sağladığını gösterdi.
KORONAVAC GÜÇLÜ BİR ANTİKOR OLUŞTURUYOR
Ülkemizde yürütülen araştırmaya dahil edilen 10 binden fazla katılımcı arasında ciddi bir yan etki veya ölümün yaşanamadığı, yan etkilerin büyük kısmının oldukça hafif olduğu ayrıca enfeksiyondan sonraki bir hafta içerisinde meydana geldiği belirtildi.
Yayımlanan raporda aşının yeni ortaya çıkan endişe verici varyantlara karşı uzun vadeli korumasının daha çeşitli bir katılımcı grubunda denenmesi gerektiğine dikkat çekildi.
KORONAVAC AŞISI NEDİR?
Yapılan aşı çalışmalarını artması üzerine en merak edilen sorulardan biride Koronavac aşısı nedir? sorusu oldu. Koronavac aşısı, inaktive edilmiş virüs kullanılıyor. Yani bu aşı bir kişiye uygulandığında, bağışıklık sistemi virüsün zararsız hale getirilen formuna saldırıyor ve virüsle savaşmak için antikor üretmeye başlıyor.
2 ile 8 derece arasında saklanabilen Koronavac aşısı, Brezilya, Endonezya, Şili ve Türkiye olmak üzere 22 ülkede acil onay kullanımı aldı. 2020 yılının ortasından beri faz-3 çalışmaları devam eden aşının, ikinci dozlar 14 gün aralıkla katılımcılara uygulandı.
Salgının kontrol altına alınması için aşıların oldukça önemli olduğuna değinen Prof. Dr. Murat Akova, yayınlanan çalışmaya dair yaptığı açıklamada, ‘Covid-19'un kontrol altına alınabilmesi için güvenli ve etkili aşıların her bir dozuna ihtiyacımız var. Edindiğimiz sonuçlar da inaktif virüs aşılarının güvenlik ve etkinliğine önemli bir kanıt teşkil etmektedir. CoronaVac'ın avantajlarından biri, dondurulmasının gerekmemesi. Bu da taşınmasını ve dağıtımını kolaylaştırıyor. Bu durum, aşının dünya genelinde dağıtımı için özellikle önemli olabilir. Çünkü bazı ülkelerde büyük miktarda aşının çok düşük sıcaklıklarda depolanması zor olabilir’ dedi.
FAZ-3 ÇALIŞMASI TÜRKİYE'DE 24 MERKEZDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
The Lancet dergisinde yayınlanan Koronacav çalışma raporunda şu bilgiler yer aldı; ‘14 Eylül 2020 ile 5 Ocak 2021 arasında, 18 ila 59 yaş arasındaki 10 bin 218 yetişkin, iki doz aşı (6 bin 650) veya plasebo (3 bin 568) almak üzere rastgele belirlendi. Çalışma, Türkiye'de 24 merkezde gerçekleştirildi. Yaş ortalaması 45 olan katılımcıların 5 bin 907'si, yani yüzde 58'i erkeklerden oluştu. İlk dozun uygulanmasından sonra, aşı grubundaki 87 katılımcı ve plasebo grubundaki 98 katılımcı çalışmadan çıkarıldı. Aşı grubundan 4 katılımcı da 59 yaşın üzerinde olmaları nedeniyle ikinci dozdan sonra çalışmadan çıkarıldı. Toplam 10 bin 29 katılımcı etkinlik analizine ve 10 bin 214 katılımcı da güvenlik analizine dahil edildi.
Ortalama 43 günlük izlemden sonra toplamda 150 Covid-19 vakası, PCR ile teyit edildi. İkinci dozdan 14 gün sonra, aşı grubunda 9 semptomatik Covid-19 vakası, plasebo grubunda ise 32 vaka bildirildi. Yapılan analizler sonucunda bunun yüzde 83,5'lik bir etkinliğe tekabül ettiği tahmin ediliyor’
AŞI OLAN KİŞİLERDE MEYDANA GELEN YAN ETKİ ORANI ÜZDE 19
Koronavac Faz-3 çalışmasına dair yayımlanan raporun devamında aşının uygulanan yaş aralıkları ve yan etkileri üzerine şu bilgiler yer alıyor; ‘Aşının yol açtığı bağışıklık yanıtına yönelik analize aşı grubundan 981 ve plasebo grubundan 432 kişi olmak üzere toplamda 1413 katılımcı dahil edildi. CoronaVac, aşı olanların yüzde 90'ına karşılık gelen 880 kişide antikor yanıtına neden oldu. Yaşla birlikte hem erkek hem de kadınlarda antikor yanıtının azaldığının belirtildiği makalede yer alan bulgulara göre, yan etkilere ilişkin 10 bin 214 katılımcıdan elde edilen veriler kullanıldı.
1862 katılımcıda toplam 3 bin 845 yan etki bildirildi. Bildirilen yan etkilerin yüzde 90'ı "yorgunluk, enjeksiyon bölgesinde ağrı ve kas ağrısı" olmak üzere hafif oldu. Çalışma süresi boyunca ciddi bir yan etki veya ölüm kaydedilmezken, aşı grubunda 6 ve plasebo grubunda ise 1 katılımcı yan etkiler nedeniyle çalışmadan çekildi. Yalnızca tek bir yan etki için (alerjik reaksiyon) hastaneye yatış gerekti.