Grizu-263 Uzay Takımı, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi öğrencilerden oluşuyor. Temel haberleşmeyi sağlama amacıyla tasarlanan Türkiye’nin ilk cep uydusunun SpaceX Falcon 9 roketiyle bugün Amerika Birleşik Devletleri’nden uzaya atılacak.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin geliştirdiği 5x5x5 santimetre boyutlarındaki Türkiye'nin ilk ‘pocketqube’ uydusunun 4 yıl 8 ay süresince görev yapması planlanıyor. ABD’de uzaya gönderilecek olan Türkiye’nin ilk cep uydusu Grizu-263A’nın uzaya fırlatma maliyeti 25 bin avro olduğu belirtildi.
TÜRKİYE’NİN İLK CEP UYDUSU UZAYA FIRLATILACAK
Türkiye’de üniversite öğrencilerinin temel haberleşmenin sağlanması amacıyla tasarladığı cep uydu ismini, 3 Mart 1992 yılında Zonguldak'ta meydana gelen grizu patlamasında yaşamını yitiren madencilerden alıyor. Türkiye saatiyle bugün saat 18.25’te ABD’deki Cape Canaveral Fırlatma Üssü'nden SpaceX Falcon 9 roketiyle uzaya gönderilmesi bekleniyor.
BİR HAYALİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN YOLA ÇIKTIK
Türkiye’nin ilk cep uydusunu geliştiren Grizu-263 Uzay Takımı'nın danışmanı Prof. Dr. Bülent Ekmekçi, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin yapmış olduğu başarıların yeni başarıların önünü de açacağını ifade etti.
Türkiye’nin ilk cep uydusunu uzaya fırlatmak için yola çıktıklarını ifade eden Grizu-263 Uzay Takımı'nın danışmanı Prof. Dr. Bülent Ekmekçi, ‘Hikayemiz 5 yıl önce başladı. Büyük emekler vererek bugüne geldik. Öğrencilerimiz çalıştıkları zaman neleri başarabileceklerini bizlere gösteriyor, onlarla gurur duyuyoruz. Umarım bundan sonra da üzerine koyarak yeni başarılar elde edip üniversitemizin ismini duyurmaya devam edeceğiz. Bütün bu sürecin bu noktaya gelmesinde bizlere önemli destekler veren OYAK Genel Müdürü ve ERDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı sayın Süleyman Savaş Erdem'e teşekkürlerimi sunuyorum’ ifadelerine yer verdi.
Temel haberleşme olanaklarının gerçekleştirilmesi amacıyla tasarlanan Grizu-263 Uzay Takımı'nın kaptanı Çağla Aytaç Dursun da konuyla ilgili yaptığı açıklamada takım olarak aldıkları başarının büyük bir mutlulukla karşıladıklarını söyleyerek şu ifadeleri kullandı; ‘Uzun ve zorlu bir süreç oldu ama bunun altından alnımızın akıyla kalktığımız için çok gururluyuz. Biz bunu, karanlık maden ocaklarından uzayın sessiz derinliklerine uzanan Zonguldak hikayesi olarak tanımlıyoruz. Uydumuz prototip deneysel bir uydu ve bu uydumuzu geliştirerek deneyler, testler yapmak istiyoruz.’