Aile mesleği olan mermerciliği bırakarak tarım yapmaya başlayan 7 kişilik aile, Kocaeli Gebze taraflarında kendilerine koca bir tarla kurdu. Ürettikleri kışlık sebzeler arasında yaklaşık 30 ton karnabahar, 6 ton da brokoli hasadı yapmayı bekliyor. Bu işe severek başladıklarını dile getiren aile büyüklerinden Osman Karan ''Herkese tavsiye ederim. Bu işler ailece yapılabilecek işler. Bu işin zor yanları bir yandan da zevkli. Ektiği mahsulü toplamak insana bir taraftan zevk veriyor. Yağmur, çamur demiyoruz'' dedi.
TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ İÇİN ÜRETİYORLAR
Kaç kuşaktır aileden gelen mermercilik mesleğini bırakan Karan ailesi, evlerini satarak tarım işine girdi. 7 kişilik aile yaz kış üretim yaparak, kazanç sağlamaya başladı. Bu sene hasadın verimli olacağını belirten çiftçi aile, karnabahardan yaklaşık 30 ton, brokoliden ise yaklaşık 6 ton ürün almayı bekliyor. Yağmura, çamura aldırış etmeden tarlada çalışmaya devam eden aile, mahsulleri istedikleri fiyata satamadıklarından yakınıyor.
SEVEREK ÜRETİM YAPIYORUZ
Tarımla uğraşmanın oldukça keyifli olduğunu, ülkemizin geleceği için ürettiklerini dile getiren Osman Karan, “Bir işe atılmak istedik, bir iş kurmak istedik ailecek. Biz 5 kardeşiz, annem, babam başımızda. 2 tane dairemiz vardı, onları sattık, paramızı bu işe yatırdık, sera kurduk, yeni ekipmanlar aldık. Damla sulama hortumları aldık, yeni traktör aldık. Bu işe girişim yaptık. Her mevsim üretiyoruz burada. Kışın karnabahar, brokoli, kereviz, pırasa, pazı üretiyoruz. Yazın da salatalık, domates, patlıcan, semiz, roka, tere üretiyoruz. Antalya'da yetişenler burada da yetişiyor aslında. Buradan hale günlük ürün gönderiyoruz. İnsanlar Kocaeli'yi sadece sanayi şehri olarak biliyor ama burada da seralar var, tarımcılık oluyor. Kuzey Marmara Otoyolu'nun hemen yanında üretim yapıyoruz. Hayvancılık ve tarım buralarda da var, sadece Antalya'da yok. Üretmek güzel bir şey. Türkiye'nin geleceği için üretim yapıyoruz. Herkese tavsiye ederim. Bu işler ailece yapılabilecek işler. Bu işin zor yanları bir yandan da zevkli. Ektiği mahsulü toplamak insana bir taraftan zevk veriyor. Yağmur, çamur demiyoruz. Bunlar bize engel olmuyor” şeklinde konuştu.
TARIMCILIK MESLEĞİNE ATILMAKTAN KORKMAYIN
7 kişilik çekirdek bir aile olduklarını dile getiren Kara, aile olarak hep beraber bu işe girdiklerini ve çocuklarını da çiftçi olarak yetiştirmek istediğini belirterek, “Kardeşlerimle, ailemle birlikte yapıyoruz bu işi. 2 senedir yapıyoruz. Bu iş daha önce babamın mesleğiydi. Annem ve babamın bildikleri bir iş. Onlar bu işe atılmaya karar verdiler. Biz de ailecek hep birlikte başladık. İnsanlar Gebze'de de tarım yapmaya başladılar. Özellikle kış mevsiminde soğuk olduğu için daha çok seracılık yapılıyor. Biz burada yazın semiz, roka, tere, maydanoz, kışın karnabahar, brokoli, pırasa, bu tip kışlık sebzeleri yetiştiriyoruz. Yağmur, çamur demeden ekmeğimizi kazanmak için çalışıyoruz. Ağır bir sektör olduğu için, biraz mücadele istediği için gençlerimiz bu işe yönelmiyorlar. Ama bizim vatanımıza lazım olan bir meslek bu. Bence gençlerin de bu mesleğe atılmaları gerekir. Bizim olmazsa olmazlarımızdan bu meslek. Tarım ve üretim ülkemizin geleceği. Bu olmazsa hiç bir şey olmaz” ifadelerini kullandı.
ARADA DAĞLAR KADAR FARK VAR
Tarımla uğraşmanın keyifli olduğu kadar zor yanlarının olduğuna da dikkat çeken Osman Kara, ürünlerini istedikleri fiyata satamadıklarından şikayet ederek, ‘’Hasat iyi, verim güzel. Şu aralar biraz piyasalarda sıkıntı var. Mahsuller istediğimiz fiyata gitmiyor şu anda. Genelde bu şekilde bir bozukluk var. Ben burada ortalama 1-1.50 liraya hale teslim ediyorum, markette şu anki fiyatı 7-8 lira. Arada dağlar kadar fark var” şeklinde konuştu.