Ülkemizin en büyük nükleer santrali olma özelliği taşıyan Akkuyu'nun ilk ünitesi 2023 yılında faaliyete geçecek. Nükleerin öngörülebilir ve istikrarlı fiyat sağlayan bir enerji kaynağı olacağına dikkat çeken Rosatom Genel Müdür Birinci Yardımcısı Kirill Komarov, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'yle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye'nin dev enerji atağının hayata geçmesi için geri sayım başladı
Pandemi süreci ile başlayan kriz sonrasında birçok ülke petrol ve doğal gaza alternatif aramaya başladı. Küresel enerji krizi gündeme gelince, nükleer santraller yeniden gündeme geldi. Nükleer enerji, petrol ve doğal gazın tahtını sallamaya aday. 70 yıllık NGS hayali Türkiye-Rusya işbirliğiyle gerçekleşiyor.
İngiltere merkezli haber sitesi Nuclear Engineering International’da yer alan habere göre; Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu için ilk adım 2018 yılında e atılmıştı. Türk-Rus yapımı proje tam gaz hazırlıklarını sürdürüyor. Toplam 4 bin 800 megavat kapasiteye sahip ve dört reaktörden oluşacak Akkuyu NGS'de, ilk reaktörün yeni yılla beraber devreye alınması planlanıyor. Tam kapasite devreye girdiğinde yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek santralin, Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacağı belirtiliyor.
Akkuyu; Yap, işlet, sahip ol modeliyle yapılan dünyadaki ilk nükleer santral
Birçok ülkenin çalışmalarını yakından takip ettiği Akkuyu; 'Yap, İşlet, Sahip Ol' (Build, Own, Operate) modeliyle yapılan dünyadaki ilk nükleer santral projesidir. Nuclear Engineering International’ın yayınladığı haberde; Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu (Rosatom) Genel Müdür Birinci Yardımcısı Kirill Komarov'un açıklamalarına yer verildi. Komarov, Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen 12. Uluslararası Nükleer Enerji Fuarı 'Atomexpo 2022'de, Akkuyu'nun şu an dünyanın en büyük nükleer güç santrali şantiyesi olduğunu belirtildi.
“Gurur duyuyoruz"
Akkuyu NGS hakkında açıklama yapan Komarov,"Bu gerçekten eşsiz bir durum ve bununla gurur duyuyoruz. İnşaat sahasındaki çalışmalar çok iyi gidiyor. " dedi.
4.000 kişiye istihdam sağlayacak
Akkuyu bünyesinde yaklaşık 20 binden fazla kişinin çalıştığını ifade eden Komarov, "Projenin şu anda en aktif aşaması yürütülmektedir. Bildiğiniz gibi 2023'te birinci ünitenin ana inşaat işinin tamamlanması ve nükleer yakıtın getirilmesi gerekiyor. Türkiye'nin nükleer bir güç, nükleer teknolojiye sahip bir devlet olmasına çok yaklaştık. Tahminen 60 yıllık bir hizmet ömrüne sahip olacak ve 20 yıl daha uzatma imkanı olacak ve işletme süresince yaklaşık 4.000 kişiye istihdam sağlaması bekleniyor." Şeklinde konuştu. Komarov, santralin 2010 yılında Rusya ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmada kWh başına 0,12 sent olduğunu belirterek "Dünyadaki uranyumun maliyeti ne olursa olsun, diğer enerji kaynaklarının maliyeti ne olursa olsun, nükleer güç santralinden elde edilen elektriğin Türkiye'ye maliyeti 12 cent olacak. Bu, Türkiye için çok büyük bir avantaj." İfadelerini kullandı.
Türkiye ikinci nükleer santrale hazırlanıyor
Atomexpo 2022’de konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar , Türkiye'nin ikinci nükleer santralinin ne olacağına ilişkin müzakerelerin başladığını söyledi. Santralin kuzeydeki Sinop ilinde inşa edilmesi planlanıyor. Bayraktar, "İlk tahminlerimize göre en az 16 ila 20 reaktöre ihtiyacımız var veya yüzyılın başında karbon nötr bir ekonomi olmak için Akkuyu NGS'ye ek olarak 12 ila 16 reaktöre ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.